Люди стали більш критичними до будь-яких новин – засновник проекту Stopfake

WATCH IN ENGLISH

Київ, 6 серпня 2014 р. – Російські ЗМІ займаються пошуком і спростуванням фейкових новин в українських медіа, та такі «розслідування» – це теж фейк – про це розповіла Марго Гонтар, редактор і співзасновник проекту StopFake на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Марго Гонтар розповіла, що StopFake функціонує вже 22 тижні, і має понад 100 тисяч підписчиків у соціальних мережах. Рецепт успіху активістка пояснює оперативністю та об’єктивністю в подачі інформації, через що проект популярний навіть серед російської аудиторії. Активістка відзначила високу роль волонтерів у своїй діяльності і зазначила, що розраховує на об’єднання зусиль із українською державою. «Фактично борються волонтери проти [російської] держави, і це достатньо складно».

Під час прес-брифінгу був продемонстрований фрагмент 20-го випуску програми «StopFake News». У відеосюжеті були показані найбільш відомі випадки неправдивих повідомлень, широко розтиражованих російськими ЗМІ за останній тиждень. Зокрема, був продемонстрований змонтований виступ журналіста Богдана Буткевича, де він нібито закликав «знищувати непотрібних людей», викривлені заяви представника Росії в ООН Чуркіна, публікація фейкового інтерв’ю з українським льотчиком, що нібито збив Боїнг-777 тощо.

Марго Гонтар розповіла, що через зростання активності української інтернет-спільноти, російські ЗМІ були змушені змінити риторику, і сфокусуватися на боротьбі з фейками. «Ми ворог, на якого реагують, отже вже не можна говорити, що Україна програє інформаційну війну» – заявила активістка. Водночас значно зросла якість роботи українських ЗМІ. «Люди стали критичнішими до будь-яких новин» – відзначила вона.

Марго Гонтар розповіла, що населення в зоні проведення АТО складно сприймає інформацію, яку подають українські ЗМІ, в тому числі і через мовний бар’єр. Тому необхідно організувати трансляції передач російською мовою для жителів сходу України.