РНБО: Київ, Харків та Дніпропетровськ відправили гуманітарну допомогу для Донецької та Луганської областей

WATCH IN ENGLISH

Київ, 15 серпня 2014 року – «За дорученням Уряду із трьох міст України – Києва, Дніпропетровська та Харкова – вчора відправилася 71 вантажівка з  майже 800 тонами гуманітарної допомоги для жителів Луганщини та Донеччини. Колони з гуманітарною допомогою, які вирушили з Харкова та Дніпропетровська, вже прибули до міста Старобільська Луганської області. Колону з Києва очікують найближчим часом», – повідомив під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.

Харківська колона нараховує 26 вантажних автомобілів: 18 автомобілів сформувала Харківська область, 2 – Полтавська, 1 – Черкаська, 5 – Міністерство аграрної політики та продовольства України. До складу дніпропетровської колони входить 21 вантажівка. «Гуманітарна допомога включає в себе: продукти харчування (овочі, крупи, цукор, борошно, соняшникову олію, консерви, мед, чай), воду, медикаменти, засоби гігієни (памперси, мило, пральні порошки, пелюшки немовлят, вологі серветки та ін.), а також інші продукти і товари, які потребують жителі сходу України. Сумарна вага гуманітарного вантажу, який вже прибув – 390 тон», – додав речник РНБО. Зараз рятувальники та логісти Міжнародного комітету Червоного Хреста сортують гуманітарну допомогу по групам товарів. Першочергово до місць призначення відправлять товари, що швидко псуються, зокрема овочі, фрукти. Далі вантажівки під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста попрямують до міст Донбасу.

Сьогодні вночі Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву щодо спроб Російської Федерації поставити гуманітарну допомогу. «У заяві описана процедура надання такої допомоги відповідно до  українського законодавства та міжнародного права. Наголошується, що відповідальність за можливі провокації з боку терористів під час виконання Міжнародної місії гуманітарної допомоги для потреб цивільного населення Луганщини, що ініційована Президентом України Петром Порошенком, несе саме Російська Федерація», – підкреслив полковник Лисенко.

За останню добу українські військові взяли під контроль ще три міста – Чернухіне Луганської та Булавінське і Олександрівське Донецької області. Сили АТО наступають і завершують оточення загонів бойовиків у Луганську. Тривають позиційні бої неподалік Донецька, Луганська, Горлівки, Іловайська, Первомайська, Красного Луча. Протягом доби сили АТО 25 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районах населених пунктів Благодатне, Никифорівка, Авдіївка, Сабівка, Нижня Вільхова, Іловайськ, Оленівка, Старобешево, Дебальцеве, Фащевка, Березове, Тоненьке, Кутейникове, Іл’їнка. «Продовжуються обстріли українських підрозділів з території РФ. Вчора, а також сьогодні протягом ночі, з установок «Град» обстріляли пункт пропуску «Успенка» Донецького прикордонного загону. Протягом останніх днів це вже третя атака на цей пункт пропуску, у результаті чого повністю знищено його інфраструктуру», – повідомив речник РНБО.

Учора в районі населеного пункту Макарівка на Херсонщині прикордонний наряд зафіксував російський безпілотник, який на висоті до 4 км порушив адміністративний кордон з території тимчасово окупованого Криму. Ще 2 випадки ведення повітряної розвідки безпілотниками виявили екіпажі катерів Морської охорони в Азовському і Чорному морі. Перший зафіксували в районі населеного пункту Сєдове у напрямку порту Маріуполь, інший – в районі відділу прикордонної служби «Скадовськ».

Сьогодні вночі через пункт пропуску Ізварине, який тимчасово не контролюється українськими прикордонниками, з Донецька у Ростовській області РФ в Україну зайшла колона російської важкої військової техніки. «Кількість та склад цієї колони уточнюється. Проте, цей факт був зафіксований представниками закордонних ЗМІ. За оперативною інформацією, терористи намагаються сформувати нові банди із в’язнів виправно-трудових колоній. Зазначимо, що самі ув’язнені відмовляються покидати територію місць позбавлення волі», – додав Андрій Лисенко.

Бойовики продовжують навмисне руйнувати інфраструктуру Донбасу. У Донецьку з площі біля залізничного вокзалу вони обстріляли з артилерії центр міста, видаючи це за обстріл з боку українських військових.