АІЦ РНБО: Позиції ЗС України Постійно Знаходяться під Вогнем з Території РФ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 24 серпня 2014 – Російські військові не припиняють обстріли позицій ЗС України з території РФ, –  про це повідомив полковник Андрій Лисенко, речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.  Так, вчора з 11:10 до 11:20 з мінометів було обстріляно прикордонний наряд відділу прикордонної служби «Амвросіївка» Донецького загону; об 11:10 залпом трьох установок «Град» з району російського села Максимов було знищено український блокпост в районі  Новоазовська; о 12:30 на напрямку села Шрамко з Росії – Ульянівське в Україні спостерігався обстріл двома залпами з установок «Град» українського населеного пункту Амвросіївка.

Також обстріли росіян тривали і вночі. Так, з 03:10 до 04:00 з території Росії вівся методичний артилерійський вогонь по території, пункту пропуску «Новоазовськ» Донецького прикордонного загону; о 04:20 знову на напрямку Шрамко у РФ – Ульянівське в Україні двома пострілами з танка був обстріляний український прикордонний наряд; з 05:25 до 05:30 росіяни зробили 10 мінометних пострілів по відділенню українських прикордонників «Побєда» неподалік Амвросіївки.

Одночасно речник РНБО додав, що сили АТО продовжують успішний наступ на позиції терористів в районах населених пунктів Новосвітлівка, Хрящувате, Маломиколаївка, Іллірія. Однак, залишається напруженою ситуація в районі населеного пункту Станиця Луганська, де терористи накопичили живу силу і техніку і не припиняють спроб повернути втрачені позиції. За минуло добу в ході активних дій сили АТО знищили значну кількість техніки і озброєння противника; загинуло 5 віськовослужбовців, 8 віськовослужбовців було пораннено у ході бойових дій.

Вчора ранком в районі селища Лисичого неподалік Амвросіївки у Донецькій області, в 6 км від лінії кордону, відбулося бойове зіткнення  підрозділів українських прикордонників та Національної гвардії із російськими найманцями. Колона терористів слідувала від пункту пропуску «Успенка» та мала у складі 2 БТР, 2 автомобілі «Камаз» та легковик. У ході бою українські військові знищили 2 автомобіля «Камаз». Решта колони змушена була втекти назад на територію Росії.

Українські військові поблизу населеного пункту Білоярівка у Донецькій області нанесли артилерійський удар по двох колонах бронетехніки російських найманців, які рухались з боку Російської Федерації без розпізнавальних знаків у бік  кургану Савур Могила. Артилерийським вогнем колони терористів розсіяні та частково знищені.

Росія, у порушення  Віденського документа ОБСЄ «Про заходи зміцнення довіри і безпеки» від 2011 р., не припиняє нарощувати військове угруповання в Ростовській області: вчора на відстані 1,5 км від  україно-російського кордону напроти ділянки відділу прикордонної служби «Амвросіївка» Донецького загону було виявлено розгорнуту на позиціях російську бойову бронетехніку, гармати та установки «Град». Також в районі селища Васильєво-Ханжоновка Ростовської області Росії, навпроти ділянки відділу прикордонної служби «Новоазовськ» Донецького загону будо зафіксовано розміщення близько 40 установок «Град», 20 автомобілів КамАЗ, та декілька танків.

Щодо ситуації в населених пунктах у зоні конфлікту, полковник Лисенко повідомив, що у Стаханові, Алчевську, Перевальску, Зоринську, Малоіванівці, Городищі терористи продовжують руйнувати інфраструктуру. Ситуація в Горлівці залишається дуже напруженою: в місті спостерігається суттєве збільшення чисельності російських найманців, зокрема так званих «кадирівців».

В Луганську терористи практично зруйнували всю інфраструктуру та продовжують обстріли житлових кварталів. За минулу добу в місті було поранено 68 мирних жителів. В місті немає світла та води, не працює ані мобільний, ані дротовий зв’язок. Державна казначейська служба України відновила свою роботу в 13 містах і районах Луганської області. Таким чином, вже 26-27 серпня на цих територіях буде відновлено фінансування зарплат працівникам бюджетної сфери, витрат на медикаменти та продукти харчування, а також на енергоносії бюджетних організацій.