Огляд зарубіжних ЗМІ за 6-7 вересня 2014

РЕАКЦІЯ НА МИРНИЙ ПЛАН, ПІДПИСАНИЙ У МІНСЬКУ.

“П’ятимісячна війна” на Донбасі завершується перемогою Росії. Втім, ця перемога може створити можливості для “нового старту” в Україні.
Guardian:
“Проблиском надії” називає британська Guardian підписану напередодні у Мінську угоду про припинення вогню між українськими силами те сепаратистами. Головною умовою для тривалого компромісу газета називає відмову Москви від ідеї повного контролю над Донецькою та Луганською областями. Рік тому Москва сподівалася зберегти Україну під своїм впливом, коли як Європа та США намагалися забрати країну у свій західний табір. Якщо обидві сторони зрозуміють, що жодна з цих ідей не є корисною або навіть можливою, тоді ми побачимо прогрес, хоч і болючий”, – резюмує Guardian.
www.theguardian.com

Оголошене перемир’я – “тріумф” російського президента Володимира Путіна.
Daily Telegraph:
Якщо перемир’я протримається, Донецьк та Луганськ залишаться під контролем сепаратистів – для президента Петра Порошенка це стане “гіркою пігулкою”, каже видання. У цьому випадку Володимиру Путіну вдасться “заморозити” конфлікт на вигідних для Москви умовах. “Якщо йому вдасться врятуватися від подальших санкцій Євросоюзу, його перемогу можна буде вважати повною”, – підсумовує Daily Telegraph.
www.leaderpost.com

Володимир Путін перемагає в Україні – і це “сумна реальність”.
The Economist:
Варто також і тиснути на Путіна, особливо в умовах, коли курс рубля падає, з Москви виводять капітал, а російські солдати повертаються додому з України у трунах, радить видання. “Зрештою ці заході мають змусити пана Путіна переглянути свою нерозсудливість, або ж заохотити російський народ та еліту змінити про нього думку. Звичайно ж, Заходу теж доведеться заплатити. Але як показує бідна, занурена у морок Україна, ціна бездіяльності завжди вища”, – пише Economist.
www.economist.com

Христя Фріланд: Нерішуча риторика західних лідерів щодо Росії та небажання називати військове вторгнення вторгненням – це зайва поступка від США та ЄС для Володимира Путіна.
New York Times:
“В українсько-російському конфлікті головною має бути моральна ясність. Але досягти її можна лише за допомогою “лінгвістичної ясності” – українці забажали побудували вдома демократію та підписати торговельну угоду з Європою, а Росія втрутилася”, – саме так пані Фріланд закликає інтерпретувати події в Україні.
www.nytimes.com