Українські інтелектуали звертаються до міжнародної спільноти

WATCH IN ENGLISH

Київ, 9 вересня 2014 р. – Провідні українські інтелектуали та члени громадської ініціативи «Першого грудня» закликали міжнародну спільноту переглянути свою політику щодо Росії в розпал кризи, яка триває в Україні. Про це заявили В’ячеслав Брюховецький, Євген Сверстюк, Мирослав Попович та Вадим Скуратівський. Ці чотири людини – українські інтелектуали, добре знані всередині країни, з міжнародною репутацією. Наприклад, Євген Сверстюк, – український філософ, колишній політв’язень радянського режиму. Чотири спікери зачитали заяву громадської ініціативи «Першого грудня» щодо сьогоднішньої ситуації в Україні, та сподіваються, що міжнародна спільнота усвідомить серйозність російської загрози Україні та світовому порядку.

В’ячеслав Брюховецький, мовознавець, почесний президент Києво-Могилянської академії, зачитав заяву від імені всієї групи. «Першого грудня» заявляє, що Російська Федерація розв’язала масштабну війну проти України, і світовій спільноті слід усвідомити цю реальність. «Гібридна» війна Росії поєднує використання солдатів збройних сил Російської Федерації з пропагандистською кампанією, добре скоординованою російським урядом. Кампанія, до якої залучені більшість російських ЗМІ та навіть медіа-ресурси на Заході, базується на страху та ксенофобії і виставляє Росію жертвою змови на чолі з США. «Ключем до безпеки кожної окремо взятої європейської країни є не непомічання загрози чи сепаратні домовленості з агресором, а солідарність у протистоянні такій політиці» – заявив Брюховецький від імені організації. Він заявив: «Якщо Україна загине – постраждає вся світова культура».

В той же час, промовці наголосили, що «Першого грудня» ставиться з великою повагою до російської культури та російського народу. Це російська влада привела до того, що «режим Путіна вбив душу своєї країни і примусив боятися людей в цілому світі». На жаль, чимало людей у всьому світі, включаючи жителів Заходу, досі не зрозуміли природи цього режиму. Росія продовжує збільшувати інтервенцію в Україну, сподіваючись, що світова спільнота звикне до її агресії, як це було після анексії Криму.

Спікери наголосили, що «Першого грудня» є соціальним рухом без політичних амбіцій. Організація не претендує ані на місця в українському парламенті, ані на отримання політичної влади своїми членами. Замість цього «Першого грудня» закликає цілий світ звернути увагу на те, що відбувається в Україні.