Олександр Данилюк: Фактично ЄС профінансував фінальні домовленості щодо угоди про Асоціацію, підтримавши економічно Україну

WATCH IN ENGLISH

15 вересня 2014 року, Київ – Під час останнього раунду тристоронніх консультацій у минулу п’ятницю у Брюсселі було досягнуто наступні домовленості: тимчасове застосування зони вільної торгівлі відтерміновується до 31.12.2015, дія торговельних преференцій для України зі сторони ЄС продовжено на аналогічний період, режим преференційної торгівлі між Україною та СНД зберігається. Cтратегічні ж для України речі відстояні, попри спроби Росії вплинути на них: не відтерміновано ратифікацію угоди про Асоціацію та євроінтеграційні реформи, не внесено жодних змін до тексту угоди. Про це заявив під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі представник Президента України в Кабінеті Міністрів Олександр Данилюк. «Знакова для нас політична та економічна частини угоди про Асоціацію з ЄС з урахуванням інтересів України підписані, завтра Верховна Рада України її ратифікує. Фактично ЄС профінансував домовленості щодо відтермінування виконання зобов’язань Україною, підтримавши нас економічно», – сказав пан Данилюк.

Угода про Асоціацію з ЄС набуває чинності у два етапи: тимчасове та повне застосування. Повне застосування передбачає ратифікацію угоди Європейським парламентом та Верховною Радою України, а також парламентами 28 країн ЄС. Наразі угода ратифікована 4 країнами – Румунією, Латвією, Литвою та Болгарією. До повного застосування ЄС має можливість приймати рішення щодо сфер застосування угоди, в тому числі торгівельній. Відповідно таким чином визначаються взаємні зобов’язання між сторонами угоди. Зобов’язання України – поступове зменшення ввізних тарифів та експорт товарів з Європи, адаптацію українського законодавства, в першу чергу, в ключі технічного регулювання, впровадження технічних регламентів, а також фіто санітарних заходів. «ЄС ще в квітні в односторонньому порядку – на знак підтримки України – відкрила свій ринок для українських товарів. Сьогодні ці зобов’язання пролонговано, і наша задача отримати максимум вигід, створивши умови для виходу українських товарів на відкритий європейський ринок. Тому імплементація ратифікованої угоди почнеться вже зараз», – сказав Олександр Данилюк.

Росія неодноразово наголошувала, що якщо Україна не дослухається до вимог Росії, вона не застосує до України режим найбільшого сприяння в торгівлі між Україною та СНД. Насправді ж, за словами пана Данилюка, це означає підвищення тарифів для України і втрати у розмірі не менше 3 млрд. грн. «Очевидно, що Росія здійснює тиск не тільки в торгівельній площині. Крім того, як сторона консультацій, вона намагається подати результат цих консультацій як власну перемогу. Але де факто є текст, в якому зафіксовано наш європейський вибір, що дістався нам високою ціною, і є конкретні кроки, які ми готові і будемо робити задля змін в країні», – сказав Олександр Данилюк.