Ірина Геращенко: Немає ніякого особливого статусу Донбасу, законом встановлюється лише особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей

WATCH IN ENGLISH

Київ, 17 вересня 2014 року – Ірина Геращенко, народний депутат України, уповноважена Президента України із врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях, коментуючи прийняті вчора Верховною радою України закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» та  закон про амністію, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявила: «Немає ніякого закону про особливий статус Донбасу, оскільки навіть в назві прийнятого документу зафіксовано особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей. В законі лише фіксується та складна реальність, яка є на сьогодні. В цих документах визначається, що  районам, які на даний момент знаходяться під контролем бойовиків, українська влада надає спеціальні можливості місцевого самоврядування для того, щоб ситуація, яка склалася, була вирішена  у невоєнний спосіб».

Також, пані Геращенко зазначила, що  закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» прийнято разом із законом про амністію. При цьому, під амністію потрапляють лише ті люди,  які вчасно здадуть зброю та не вчинили тяжкі злочини проти людства. Стаття 5 зазначеного закону встановлює перелік  злочинів, вчинивши які особи не підпадають під звільнення від відповідальності відповідно до закону про амністію. «Жоден покидьок, вбивця, мародер, терорист, ґвалтівник, той, хто був причетний до знущань над українцями, той, хто збив Boeing, не підпадає під цей закон. Всі ті, хто вчинив тяжкі злочини, будуть відповідати згідно українського законодавства. І, я сподіваюся, що деякі справи будуть розглядатися, також, Європейським судом з прав людини», – прокоментувала вона.

Водночас, Ірина Геращенко наголосила, що проголосовані вчора законопроекти щодо Донбасу потрібно розглядати в комплексі з голосуванням щодо ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС. «Ратифікація угоди про асоціацію, – заявила пані Геращенко, –  стала не лише історичним вибором України і нашою геополітичною перемогою. Це стало найбільшою геополітичною поразкою Москви. Вчора ми ще раз довели всьому світові, що Україна сама визначатиме свій зовнішньополітичний курс. І це курс до європейської інтеграції, він залишається незмінним».

Угода вступає в дію з 1 листопада 2014 року. При цьому, зі слів пані Геращенко, економічна  частина угоди щодо безмитного експорту українських товарів на європейські ринки вже працює, і, в тому числі завдяки цьому, за останній рік експорт українських товарів у країни ЄС зріс на 15%, в той час як завдяки безпрецедентному рішенню Європейського союзу до 2016 року європейські товаровиробники поставлятимуть на український ринок товари зі сплатою мита. «Європейський союз дав можливість українському бюджету заробляти за оцінкою експертів до 300-500 млн. Євро щомісяця», – прокоментувала Ірина Геращенко.