Канадський економіст: Зараз саме час для реформ в Україні

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 вересня 2014 р. – Навіть у розпал кризи та іноземної агресії, цей час пропонує найкращі можливості для проведення всеосяжних економічних реформ в Україні. Несприятливий бізнес-клімат та високий рівень корупції є найбільшими перепонами на шляху розвитку країни; отже, ці проблеми необхідно усунути якомога швидше. Про це заявив канадський економіст українського походження Олег Гаврилишин в Українському кризовому медіа-центрі.

В Україні Гаврилишин провів зустрічі з рядом політиків-реформаторів та представниками неурядових організацій. Незважаючи на небажання деяких політиків проводити реформи, Гаврилишин налаштований оптимістично щодо майбутнього необхідних реформ. Українському уряду необхідно активніше розвивати малий та середній бізнес і робити економіку більш прозорою. Україна займає низькі позиції у рейтингах неурядових організацій Transparency International і Doing Business Report. «Це один із найслабших елементів економічної політики України», – зазначив Гаврилишин.

Найкраща можливість для України – це проведення швидких економічних реформ, із запозиченням досвіду інших посткомуністичних країн, таких як Польща та Чехія. Економіст заявив, що ця стратегія «покращить інвестиційний клімат, допоможе малому бізнесу та стане позитивним сигналом для внутрішніх інвесторів та зовнішнього середовища». Одна з найважливіших реформ пов’язана з припиненням субсидування цін на газ, що збільшує залежність України від Росії, сприяє неефективному використанню енергії, підриває бюджет та не стимулює власний видобуток газу. Інший важливий крок – це зменшення дефіциту українського бюджету протягом найближчих років.

Незважаючи на складну ситуацію з безпекою та зовнішню агресію щодо України, Гаврилишин переконаний, що Україна має унікальну можливість просувати програму реформування. «Я вважаю, що ця ситуація – абсолютно найкращий час для проведення реформ», – зазначив він. «Коли люди живуть в часи кризи, їм легше зрозуміти, що уряд не може звести кінці з кінцями та продовжити імплементацію соціальних програм». Вочевидь, населення буде особливо негативно ставитися до зростання цін на газ, проте в часи кризи українці будуть готові нести цей тягар заради змін. Євромайдан боровся за місце України в Європі. «Європа означає великі зміни в економічній структурі та політиці», – підсумував Гаврилишин.

Брифінг Олега Гаврилишина відбувся в рамках Українського медіа-центру реформ за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Олег Гаврилишин є науковим співробітником Інституту міжнародної економіки Петерсона. Раніше він займав керівні посади в МВФ, в тому числі був заступником начальника Європейського департаменту МВФ. У 2014 році він став членом консультаційної ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України.