Для передачі функції конвоювання засуджених та заарештованих від Національної гвардії України до іншого суб’єкту потрібно 2,7 мільярдів гривень – начальник управління конвоювання НГУ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 8 лютого 2016 року – Для передачі функції усіх видів конвоювання засуджених та заарештованих від Національної гвардії України до іншого суб’єкту, за попередніми розрахунками, потрібно 2 мільярди 700 мільйонів гривень. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив полковник В’ячеслав Карплюк, начальник управління конвоювання НГУ. Ці кошти потрібні будуть для того, аби ці функції перейняла Державна пенітенціарна служба України чи певний інший державний суб’єкт. Для цього потрібна відповідна інфраструктура містечок, підготовка особового складу, збільшення штатної чисельності відповідної структури, розповів В’ячеслав Карплюк. Він пояснив, що раніше конвоювання засуджених здійснювали внутрішні війська України. У 1996 році при створенні Пенітенціарної служби, їй були передані функції нагляду в установах виконання покарань, у 2000 році – функції охорони цих установ. А функцію конвоювання не передали, і нині цим займається Нацгвардія – як правонаступник внутрішніх військ України, пояснив начальник управління конвоювання НГУ.

За словами полковника Карплюка, однією із нагальних проблем конвоювання по території України, зокрема, залізничного, є брак необхідних для цього вагонів. «Відповідні спеціальні вагони типу «СТ», якими конвоюються засуджених, з 1991 року вже не оновлювалися. Якщо взяти статистику, то станом на 1991 рік даних вагонів нараховувалося в Україні 43. На даний момент ми маємо їх лише 19. Тому що основним виробником даних вагонів була Російська Федерація», – заявив полковник В’ячеслав Карплюк. Проте Україна може сама будувати такі вагони відповідно до стандартів європейського рівня, «з кондиціонуванням повітря, з його фільтрацією та з біотуалетами», зауважив він. «Безпосередня цінова політика даного вагону сьогодні приблизно становить 25 мільйонів гривень», – повідомив В’ячеслав Карплюк. Та розповів, що в Україні таким виробником є Крюковський вагонобудівний завод у Полтавській області, а також вагони відповідної конструкції може виробляти Маріуполь та Синельникове. Проте, для цього необхідно виділити кошти з держбюджету. Самостійно, за законодавством, зазначив пан Карплюк, Нацгвардія закуповувати ці вагони не може, бо основним замовником є «Укрзалізниця». «Починаючи з 2005 року більше десятка разів ми зверталися у відповідні інстанції – Міністерство фінансів, Міністерство інфраструктури, Кабінет міністрів, але відповідні кошти не були знайдені. […] Пройде рік-два і буде неможливо виконання відповідних видів конвоювання Національною гвардією України або іншим суб’єктом, який буде визначено на рівні держави, – заявив начальник управління конвоювання НГУ.

«За 2015 року вартами НГУ було відконвойовано більше 24 тисяч спецконтингенту. На сьогодні, станом на 8 лютого поточного року, відконвойовано 6 813 засуджених та заарештованих», – озвучив Вячеслав Карплюк останні статичні дані щодо даного напрямку роботи НГУ. Крім того, говорячи про екстрадицію, військові наряди здійснюють конвоювання авіаційним транспортом 2-3 осіб на місяць, тобто 30 – 35 осіб на рік, повідомив начальник управління конвоювання НГУ.