Іван Сікора: Нова урядова антикорупційна програма не дозволить виміряти прогрес України у боротьбі з корупцією

WATCH IN ENGLISH

Київ, 27 квітня 2015 року – Нова урядова антикорупційна програма не дозволить виміряти прогрес України у боротьбі з корупцією. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив Іван Сікора, експерт антикорупційної групи Реанімаційного пакету реформ, директор Фундації «Відкрите суспільство». «Для розробки будь-якого документу, який стосується публічної політики, мають бути чіткі раціональні показники вимірювання. Якщо ми не можемо щось виміряти, це є проблемою для будь-якої відповідальної політичної сили», – зазначив він.

За словами Івана Сікори, експерти Фундації «Відкрите суспільство» стверджують, що нова програма повторює помилки, характерні для попередньої антикорупційної програми. Тобто увага зосереджується на процесі, а не на результатах. Також переважно ігноруються задекларовані стратегічні індикатори Стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», яка була схвалена Президентом. Крім того, як зазначив експерт, результативні показники не відповідають вимогам чинного законодавства, зокрема, вимогам Закону «Про державні цільові програми». «Є ряд вад та недоліків у новій антикорупційній програмі, і якщо вони не будуть усунені, ми маємо ризики того, що кошти можуть бути витрачені неефективно та не результативно, і ми не отримаємо потрібного ефекту у боротьбі з корупцією», – підкреслив пан Сікора.

У зв’язку з цим, Фундація оприлюднила відкрите звернення до урядовців, політичних сил та міжнародних організацій щодо необхідності попередження ризиків неякісної розробки програм та необхідності всебічної та комплексної оцінки національної антикорупційної програми як важливого стратегічного документу на найближчі 3 роки. На думку пана Сікори, при розробці цієї програми необхідно сформулювати чіткі показники згідно вимог законодавства до розробки державних цільових програм, що дадуть можливість оцінити вплив антикорупційної програми на впровадження механізмів зменшення рівня корупції та надати чіткі орієнтири для розробки секторальних та місцевих антикорупційних програм. Також слід врахувати стратегічні індикатори, які має досягти Україна протягом 5 років і які зазначені у стратегії сталого розвитку «Україна – 2020», зокрема, у глобальних рейтингах оцінювання корупції.

Іван Сікора додав також, що Фундації «Відкрите суспільство» ініціює проведення незалежного моніторингу та оцінювання урядової антикорупційної програми для її результативності та ефективності.