114 народних депутатів пропустили більше 25% засідань Верховної Ради – рух «ЧЕСНО»

Активісти руху «ЧЕСНО» презентували критерії оцінювання роботи депутатів Верховної Ради, аби допомогти виборцям розібратися, які ініціативи підтримував той чи інший депутат. «Ми використовуємо 6 базових критеріїв, які дозволяють оцінити роботу нардепів, які вже були у Верховній Раді, та депутатів місцевих рад. За цією рамкою ми будемо аналізувати списки політичних сил, які йдуть на вибори, та мажоритарних кандидатів на мажоритарних округах. Ми не можемо покрити всю територію України, але сфокусуємося на 26 найбільш проблемних округах – куди зайшло багато субвенцій, де були скандальні вибори і довибори», – розповіла Віта Думанська, координаторка руху «ЧЕСНО», на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Перший з критеріїв – присутність на засіданнях парламенту. «Прогульниками» за методологією вважають депутатів, які пропустили понад 25% засідань за письмовою реєстрацією.

Другий критерій – підтримка 5 найважливіших політичних реформ: законопроектів про створення Національного антикорупційного бюро, про державне фінансування політичних партій, про Виборчий кодекс, про  Вищий антикорупційний суд, про скасування загального нагляду прокуратури.

Третій критерій – підтримка антидемократичних ініціатив: голосування за «закони 16 січня»; за необов’язковість юридичної освіти для генерального прокурора; за електронне декларування для антикорупційних активістів; участь у поданні до Конституційного суду щодо декриміналізації незаконного збагачення.

Четвертий критерій – фігурування в антикорупційних розслідуваннях. П’ятий – «кнопкодавство», неособисте голосування, шостий – «гречкосійство» – використання для впливу на вибір виборців благодійних фондів депутатів та їхніх помічників і довірених осіб депутатів.

Активісти вже проаналізували за даними критеріями роботу 423 депутатів Верховної Ради 8-го скликання. «Індекс сформований за негативними індикаторами. За кожним негативним критерієм депутат отримував +1 бал, за підтримку політичних реформ «-1», – зазначила Оксана Ставнійчук, парламентська аналітикиня руху «ЧЕСНО».

114 народних депутатів – майже чверть складу Верховної Ради – за даними письмової реєстрації пропустили більше 25% засідань. Цей критерій дозволив відсіяти тих, хто був відсутній з поважних причин (лікарняний тощо).

250 депутатів – половина складу Верховної Ради 8-го скликання є фігурантами антикорупційних розслідувань.

178 депутатів принаймні 1 раз голосували за когось зі своїх колег. Найчастіше за «кнопкодавством» помічали Антона Яценка (127 голосувань) та Андрія Шиньковича (116 голосувань). «Гречкосіїв» на даний момент ми зафіксували 56. Але вже за наступний тиждень [у зв’язку з наближенням виборів – УКМЦ] ця цифра може суттєво зрости», – розповіла Оксана Ставнійчук.

Активно підтримували політичні реформи 125 народних депутатів.

Лідерами загального антирейтингу виявилися Максим Єфімов та Олександр Третьяков із фракції «Блок Петра Порошенка» із балом +4,3. Депутатів із позитивним балом -1,0 – більше 20 осіб.

У «Блоку Петра Порошенка» лідерами антирейтингу стали Максим Єфімов та Олександр Третьяков з балом +4,3, позитивний бал -1 отримали Наталія Новак та Оксана Юринець.

У фракції ВО «Батьківщина» найгірший бал має Валентин Дубіль (+1,4), найкращий – Олексій Рябчин, Сергій Соболєв та Альона Шкрум.

У фракції «Відродження» антирейтинг очолює Антон Яценко із балом +4,2. Найкращий бал має Віктор Развадовський (-0,1).

У «Волі народу» анти рейтинг очолює Ярослав Москаленко (+4,2), найкращий бал має Василь Петьовка (-0,9).

У «Народному фронті» лідером антирейтингу є Андрій Іванчук з балом +3,7, найкращий бал має Леонід Ємець (-0,8).

В «Опозиційному блоку» найгірший бал має Олександр Нечаєв (+3,7), найкращий – Юрій Павленко (-0,8).

У «Радикальній партії Олега Ляшка» перше місце в антирейтингу із балом +3,3 розділили Андрій Лозовой, Сергій Рибалка та Ігор Мосійчук (останній вийшов із фракції у червні 2019). Найкращий бал отримала Оксана Корчинська (-0,7).

У фракції «Самопоміч» найгірший бал отримала Ірина Сисоєнко (+1), і 12 депутатів мають позитивний бал -0,1: Олександр Данченко, Любомир Зубач, Олег Лаврик, Олександр Опанасенко, Тетяна Острікова, Лев Підлесецький, Ірина Подоляк, Анна Романова, Роман Семенуха, Руслан Сидорович, Олексій Скрипник та Єгор Соболєв.

Серед позафракційних депутатів найгірший бал отримав Сергій Мельничук (+2,7) і 8 народних депутатів – позитивний бал -1,0: Наталія Веселова, Остап Єднак, Світлана Заліщук, Павло Кишкар, Сергій Лещенко, Вікторія Пташник, Оксана Сироїд та Віктор Чумак. «Потрібно зазначити, що Сергій Лещенко та Світлана Заліщук донедавна були у «Блоку Петра Порошенка», але не підтримували лінію фракції тривалий час», – зазначила Оксана Ставнійчук.

Подивитися результати моніторингу для кожного з депутатів Верховної Ради 8-го скликання можна на сайті руху «ЧЕСНО».