Об’єднана громада – це сервіс, що надає високоякісні послуги на місцях – керівник Асоціації об’єднаних громад

WATCH IN ENGLISH

Місцеве самоврядування об’єднаної територіальної громади – це не влада, яка має примус до виконання обов’язків та яка призначається урядом. Це – сервіс, який надає жителям якісні послуги на місцях. Відповідальність об’єднання у громаду, наповнення місцевого бюджету та перші вибори до ОТГ – про це говорили з Олександром Корінним, міським головою Новоукраїнки та керівником Асоціації об’єднаних громад, в Українському кризовому медіа-центрі в рамках проекту «Речники громад».

Новоукраїнська об’єднана територіальна громада об’єднує 11 сіл та більше 20 тисяч людей. Перед початком процесу об’єднання всі жителі майбутньої ОТГ – і сільські вчителі, і старости сіл – писали за підтримки швейцарсько-українського проекту DesPro стратегію громади. Також перед тим, як об’єднатися, керівництво підписало договір про співпрацю з усіма селами, які вирішили приєднатися до ОТГ. «Кожна людина, яка живе у громаді, повинна розуміти, що таке громада і транслювати це далі. Тому що мені, як чиновнику, можуть не повірити, а от своєму куму чи брату – повірять. Тому треба переконувати кожного, а далі це повинно працювати як маркетинг», – зауважив пан Корінний.

З початком процесу децентралізації бюджет Новоукраїнської громади зріс майже втричі. Так, у 2016 році плановий бюджет Новоукраїнки і 3 сіл, які входили до ради, складав 22 млн. У 2017 році, після створення в ОТГ, бюджет становить 105 млн. «Залишення певних податків – акцизний збір, ПДФО – на місцях, це дуже серйозний ресурс для тих, хто знає, що з цим робити і як утримувати», – підкреслив пан Корінний. Інвентаризацію кожної ділянки села та міста, що входять до ОТГ, провели ще у 2010 році. Звісно, це сподобалося не всім місцевим підприємцям. Але місцеве самоврядування закликає кожного фермера та бізнесмена реєструвати свою підприємницьку діяльність, сплачувати податки  та ставати активними учасниками фінансового життя громади.

29 жовтня відбудуть перші місцеві вибори у 202 об’єднаних громадах. Олександр Корінний впевнений, що переможуть ті люди, які виступали за створення ОТГ, які бачать перспективу та спроможні розвивати громаду. «Децентралізація – це відповідальність. Якщо ти боїшся відповідальності, якщо ти не впевнений в довірі до тебе, то не потрібно цього починати. Це може тільки нашкодити», – підсумував Олександр Корінний.