Огляд ЗМІ за 12 грудня 2017

ВИСНОВКИ

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зазначає, що в законопроекті щодо забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей (№7163) бракує чіткості в питанні нормативно-правового забезпечення захисту прав і свобод населення непідконтрольної частини Донбасу. У місії також викликають занепокоєння норми, які передбачають спільне невизнання виданих на непідконтрольних територіях документів. В ООН закликають продовжити практику визнання фактів народження та смерті. Також у звіті місії рекомендується Кабінету Міністрів впровадити нормативно-правову базу для компенсації за пошкоджене або знищене внаслідок конфлікту на Донбасі майно. Крім того, наголошується також на необхідності забезпечити рівний доступ громадян до пенсій і скасувати обмеження для вимушених переселенців. Українські експерти вважають, що законопроект №7163 може бути і не прийнятий до кінця календарного року, адже та частина, яка була «гостро необхідна», вже прийнята як законопроект 7164.

Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі заявив, що є низка сфер, в яких Україна суттєво відстає від плану виконання угоди про асоціацію з ЄС. «Зокрема, нам необхідно докласти особливих зусиль, щоб наздогнати… митні питання, оподаткування, транспорт, створення робочих місць», – зазначив Мінгареллі. “Усім відомо, що є велика кількість законопроектів, які з будь-яких причин не ухвалюються швидко і блокуються в Раді”, – констатував дипломат. Водночас посол відзначив прогрес у сфері екології, енергетики, санітарних і фітосанітарних вимог, а також у сфері захисту прав споживачів.

Група депутатів Ради Європи на пленарній сесії Європарламенту оприлюднили заяву, в якій висловили своє  «глибоке занепокоєння у зв’язку з нещодавніми подіями (в Україні) у сфері боротьби з корупцією, зокрема з безпрецедентними нападками на антикорупційні агентства (особливо Національне антикорупційне бюро) і звільненням голови комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції». Вони наголосили, що влада має сприяти роботі цих органів, а не перешкоджати їм. Євродепутати також висловили сподівання, що Україна дослухається до рекомендацій Венеціанської комісії з приводу закону «Про освіту». Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф вважає, що Україна має показати, що антикорупційні органи функціонують належним чином, у співпраці з правоохоронними структурами.

Генеральний прокурор Юрій Луценко вважає за необхідне на законодавчому рівні закріпити обов’язковість декларацій доходів і витрат негласних співробітників НАБУ. Він також анонсував, що відповідну пропозицію буде внесено до ВР через його дружину, представника президента у ВР Ірину Луценко.

Юрій Луценко заявляє про те, що українські правоохоронці готові віддати на експертизу міжнародним експертам записи розмови Міхеіла Саакашвілі та Сергія Курченка. Водночас українські ЗМІ вже звернулися до експерту з фоноскопії Кирила Ускова. Серед висновків експерта: записі змонтовані, мають щонайменше 24 фрагменти, не можуть бути доказами у суді, фрагмент висловів про захоплення Харкова може бути врізаним з іншої розмови, фрагмент розмови “Курченко”-“Саакашвілі” може бути зроблений шляхом поєднання елементів різних розмов. Водночас експерт зазначає, що аналізувати записи важко через відсутність в його розпорядженні оригіналу запису. Самого Саакашвілі викликали 18 грудня до Генпрокуратури України на допит як підозрюваного в кримінальному провадженні за ознаками скоєння низки кримінальних злочинів. Міхеіл Саакашвілі заявив про відсутність президентських амбіцій в Україні, але водночас він готовий очолити Кабмін.

Обрання нового голови Конституційного Суду України не відбулося, оскільки не було висунуто кандидатури. Крім того, КС на спеціальному пленарному засіданні продовжив розгляд проекту регламенту суду, однак регламент не ухвалено.

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України на 3,5% в 2018 році. Moody’s вважає, що економіка України продовжить поступово відновлюватися після глибокої рецесії в 2014-2015 рр., а інфляція буде знижуватися. “Внутрішній попит був слабким, але буде рости в 2018 році. Ризики залишаються високими, зовнішня ліквідність і банківська система слабкі”, – відзначає агентство.

«Економічна правда» з посиланням на джерело в уряді пише, що Петро Порошенко призначить тимчасовими членами НКРЕКП осіб, які будуть лояльними до позиції влади. За інформацією джерела, тимчасовими членами НКРЕКП будуть призначені: Вікторія Морозова (дійсний член НКРЕКП, у якій закінчилися повноваження), Оксана Кривенко (заступник директора департаменту НКРЕКП з регулювання відносин у нафтогазовій сфері; вона одна з керівників департаменту, який розробляв і запроваджував абонплату на газ.), Антон Гудаченко, (прийшов у НКРЕКП разом з Дмитром Вовком, Гудаченко працював в аудиторській компанії Ernst&Young (2007 – 2012), потім в “Метінвест” Ріната Ахметова (2012-2014), дружина Гудаченко, Ярослава Помилуйко, з 2015 року є фінансовим директором “Центренерго”).   

Голова правління НАК “Нафтогазу України” Андрій Коболєв заявив, що в Україні сформовані достатні запаси газу в сховищах. Навіть можливе обмеження імпорту газу з-за вибуху на хабі в Баумгартені в Австрії не вплине на українських споживачів.

Дані опитування GfK Ukraine свідчать, що у 2015-2016 роках українці більше хотіли зростання економіки держави (50%) та  справедливого суду над корупціонерами (43%), зараз на перше місце вийшов власний добробут. Так у 2017 році майже половина українців (46%) вказують на те, що вони будуть сприймати зростання доходу своєї родини як основну ознаку незворотності позитивних змін в Україні. Більшість українців (72%) не бачить прогресу реформування у сфері протидії корупції. 55% респондентів вважають, що рівень корупції залишився на тому ж рівні, що був і минулого року, 28% заявили, що корупції побільшало. Близько третини українців (37%) вважають, що подолання корупції в Україні передусім залежить від президента і його адміністрації. Приблизно стільки ж (35%) вважають, що найбільшу роль у боротьбі з корупцією повинні відігравати грають антикорупційні органи. Чверть опитаних (25%) зазначили, що прості громадяни повинні бути основними джерелом протидії корупції.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • У Генпрокуратурі мають намір допитати Міхеіла Саакашвілі як підозрюваного (795 публікацій у ЗМІ)
  • Внаслідок вибуху на одній з найбільших газових станцій Європи загинула людина (96 публікацій у ЗМІ)
  • Нові сценарії клану Луценків по ліквідації НАБУ (36 публікацій у ЗМІ)
  • Україна отримає від США 350 млн дол: Трамп підписав оборонний бюджет (28 публікацій у ЗМІ)
  • ЄС продовжить санкції проти РФ цього тижня (23 публікації у ЗМІ)

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент США Дональд Трамп у вівторок підписав оборонний бюджет США на 2018 фінансовий рік обсягом майже в $ 700 млрд, з яких $ 4,6 млрд будуть виділені європейським союзникам по НАТО в рамках протидії російській загрозі. Бюджет передбачає виділення цих коштів для Європейської ініціативи стримування – програми допомоги США союзникам в Європі по протистоянню “російській загрозі”. У бюджеті на 2018 рік уперше “протидія російській загрозі” виділена окремою статтею.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зазначає, що в законопроекті щодо забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донецької та Луганської областей (№7163) бракує чіткості в питанні нормативно-правового забезпечення захисту прав і свобод населення непідконтрольної частини Донбасу. “Хоча в документі й наводиться посилання на законодавство, яке застосовується до Криму як нормативно-правова основа захисту прав людини в Центральній Україні, для його імплементації необхідно належним чином його адаптувати для утримання вимог правової визначеності”, – йдеться у 20-й доповіді ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, презентованій у Києві у вівторок.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні рекомендує Кабінету Міністрів України, Верховній Раді та іншим державним органам забезпечити рівний доступ громадян до пенсій і скасувати обмеження для вимушених переселенців. “Скасувати положення, які перешкоджають громадянам України рівний доступ до пенсій, дискримінуючи їх за ознаками зареєстрованого місця проживання або реєстрації як внутрішньо переміщених осіб”, – ідеться у 20-й доповіді ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, презентованій у Києві у вівторок.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні рекомендує Кабінету Міністрів України впровадити нормативно-правову базу для компенсації за пошкоджене або знищене внаслідок конфлікту на Донбасі майно. У 20-й доповіді ООН щодо ситуації з правами людини в Україні, презентованій у Києві у вівторок, уряду України рекомендується розробити національний механізм забезпечення належного, ефективного, негайного та відповідного правового захисту, зокрема компенсації шкоди для цивільних жертв конфлікту, особливо тих, хто дістав поранень, і для сімей загиблих.

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Хюг Мінгареллі розповів, в яких сферах Україна найбільше відстає від плану виконання угоди про асоціацію з ЄС, а в яких напрямах досягла прогресу. “Уже три роки минуло, і в деяких секторах ми спізнюємося. Зокрема, нам необхідно докласти особливих зусиль, щоб наздогнати… митні питання, оподаткування, транспорт, створення робочих місць. До цього моменту ми не змогли виконати всі наші зобов’язання відповідно до розкладу”, – сказав він на презентації звіту “Україна та угода про асоціацію: моніторинг виконання з 1 грудня 2016 року до 1 листопада 2017 року” в Києві у вівторок.

Провідні депутати Європарламенту, зайняті відносинами з Україною, висловили глибоке занепокоєння нападками української влади на органи боротьби з корупцією. Вони також очікують від Києва неухильного виконання рекомендацій Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту, зокрема про використання мов. “Ми хотіли б висловити глибоке занепокоєння у зв’язку з нещодавніми подіями (в Україні) у сфері боротьби з корупцією, зокрема з безпрецедентними нападками на антикорупційні агентства (особливо Національне антикорупційне бюро) і звільненням голови комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції”, – наголосили депутати в заяві, яку оприлюднили у вівторок на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі.

Посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф вважає, що Україна має показати: антикорупційні органи функціонують належним чином, у співпраці з правоохоронними структурами. “Мені здається, що пріоритетом для України є боротьба з корупцією. Насправді дуже важливо, щоб Україна показала, що у неї є органи з боротьби з корупцією, що добре функціонують. А також щоб правоохоронні органи та антикорупційні структури співпрацювали належним чином”, – сказала вона на презентації звіту “Україна та угода про асоціацію: моніторинг виконання з 1 грудня 2016 року до 1 листопада 2017 року” в Києві у вівторок.

АТАКА НА НАБУ.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко вважає за необхідне на законодавчому рівні закріпити обов’язковість декларацій доходів і витрат негласних співробітників НАБУ. На прес-конференції у вівторок у Києві він запевнив, що не є прихильником “публічних розбірок” і пропонує “знайти вихід із ситуації для спільної ефективної роботи (з НАБУ – ІФ), а не гучних звинувачень у тому, що всі заважають”.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що його дружина, народний депутат, представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко має намір на цьому тижні внести в парламент законопроект про внесення змін до закону про Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) для зняття протиріч в роботі даного органу. “Кажу шановному директорові (НАБУ Артему Ситнику – ІФ), у тебе є дозвіл суду на зняття інформації з 17 абонентів мобільного зв’язку, а зняв ти зі 114, а значить майже зі 100 чоловік ти зняв інформацію незаконно, що є порушенням конституційних прав і взагалі- то кримінальна відповідальність, давай це владнаємо”, – сказав він в ефірі ICTV в понеділок увечері.

Інформація щодо можливого вилучення детективами НАБУ оригіналів документів, які, за словами міністра юстиції України, мають значення у позові проти “Роснефти” до Європейського суду з прав людини, не відповідає дійсності. Про це йдеться в заяві НАБУ. “Ухвалою слідчого судді Солом’янського райсуду Києва від 23.11.2017 про тимчасовий доступ до документів передбачено можливість вилучати ті нормативно-правові, розпорядчі, організаційні, фінансово-господарські документи, заяви, довідки тощо, які мають відношення виключно до предмету розслідуваного детективами Національного Бюро у кримінальному провадженні”, – зазначається у повідомленні. У відомстві наголошують, що детективи НАБУ не вилучали і не намагалися вилучити в Міністерстві юстиції України документи, на які Європейським судом з прав людини накладено гриф “конфіденційно”.

СААКАШВІЛІ.

Екс-президента Грузії, лідера партії “Рух нових сил” Міхеіла Саакашвілі викликають на ранок 18 грудня до Генпрокуратури України на допит як підозрюваного в кримінальному провадженні за ознаками скоєння низки кримінальних злочинів. “Саакашвілі Міхеіл Ніколозович … Вам необхідно з’явитися 18 грудня 2017 року о 9 годині 30 хв. до Генеральної прокуратури України за адресою: м. Київ, вул. Різницька, 13/15, каб. 1106Б до прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні – заступника начальника управління особливо важливих справ – начальника відділу пріоритетних доручень Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Домбровського Я.В. для проведення допиту як підозрюваного в кримінальному провадженні №42017000000004873 від 4.12.2017 року за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 15, ч. 3 ст.28, ч.2 ст.256; ч.3 ст.28 ч.4 ст.110-2; ч.1 ст.15 ч.3 ст.28 ч.4 ст.110-2 КК України”, – йдеться в повістці, оприлюдненій на сайті Генпрокуратури у вівторок удень.

Лідер партії “Рух нових сил” Міхеіл Саакашвілі заявив про відсутність президентських амбіцій в Україні, але водночас він готовий очолити Кабмін. Про це він заявив в ефірі телеканалу “Zik”, передає “Інтерфакс-Україна”. “Я готовий узяти відповідальність у нормальному уряді України однозначно. Я ніколи не балотуватимуся під жодним соусом у президенти України”, – сказав Саакашвілі. На його думку, главою України має бути лише українець, який народився і виріс в Україні. “Я прожив понад 13 років в Україні, але українці зі стажем мають бути президентами, а в уряді можуть працювати різні люди залежно від потреб України”, – пояснив він.

Держдепартамент США уважно стежить за подіями в Україні, пов’язаними з екс-президентом Грузії Михайлом Саакашвілі, заявив американський посол у Тбілісі Ян Келлі. “Передусім, скажу, що ми дуже уважно стежимо за цим питанням, уважно стежить державний департамент США і мій колега в Україні”, – сказав посол у вівторок журналістам. За його словами, “головне в цьому питанні те, щоб був проведений справедливий правовий процес”.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє про те, що українські правоохоронці готові віддати на експертизу міжнародним експертам записи розмови екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі та бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії. “Ми готові залучити іноземних експертів з ФБР або Скотланд-Ярду для того, щоб вони разом із нашими експертами перевірили справжність цих плівок, і я впевнений, що це потрібно й можна буде зробити”, – сказав генпрокурор в ефірі ICTV у понеділок увечері.

СУДОВА РЕФОРМА.

Обрання нового голови Конституційного Суду України (КС) у вівторок не відбулося, оскільки не було висунуто кандидатури. “Вибори голови Конституційного Суду України не відбулися (не були висунуті кандидатури)”, – повідомляє прес-служба КС. Крім того, КС на спеціальному пленарному засіданні продовжив розгляд проекту регламенту суду, однак регламент не ухвалено.

ЕКОНОМІКА.

Міжнародне рейтингове агентство Moody’s прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України на 3,5% в 2018 році. Про це свідчать дані звіту агентства. “Зростання ВВП прискориться до 3,5% в наступному році з 2,0% у 2017 році”, – прогнозує агентство. Moody’s вважає, що економіка України продовжить поступово відновлюватися після глибокої рецесії в 2014-2015 рр., а інфляція буде знижуватися. “Внутрішній попит був слабким, але буде рости в 2018 році. Ризики залишаються високими, зовнішня ліквідність і банківська система слабкі”, – відзначає агентство.

АНТИКОРУПЦІЯ.

Детективи Національного антикорупційного бюро України у вівторок здійснили низку обшуків, за результатами яких затримали чотирьох осіб, ймовірно задіяних у корупційній схемі розкрадання коштів Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (“Держінвестпроект”) та держпідприємства “Державна інвестиційна компанія” в сумі 259,2 млн грн. Як повідомляється на офіційному сайті НАБУ, обшуки та затримання відбулися під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Імена затриманих не називають, проте зазначено, що серед них екс-заступник голови “Держінвестпроекту”, який також був радником директора “Держінвесткомпанії”, колишній працівник “Держінвестпроекту”; екс-директор “Держінвесткомпанії”, а також директор низки приватних підприємств з ознаками фіктивності.

Вадим Альперін, який, за словами генпрокурора України Юрія Луценка, є “відомим одеським контрабандистом” і раніше пропонував працівнику Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) $800 тис. хабара, звільнений з-під варти після внесення застави в сумі 21 млн грн. “Він вийшов з-під варти, близькі внесли заставу”, – повідомив агентству “Інтерфакс-Україна” адвокат В. Альперіна Віктор Петруненко. За словами адвоката, його підзахисний вийшов на волю наприкінці минулого тижня.

У Генеральній прокуратурі України спростували інформацію ЗМІ про те, що не вбачають складу злочину в діях народного депутата Олеся Довгого (група “Воля народу”), і повідомили, що очікують від Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) доопрацьованої підозри нардепу. “Генеральна прокуратура України скерувала до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури суттєві зауваження до підготовленої підозри народному депутату України О. Довгому. У листі зазначалось щодо необхідності усунення низки неточностей та помилок у тексті підозри, а сама підозра має бути доопрацьована”, – йдеться в повідомленні Генпрокуратури на сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

ЕНЕРГЕТИКА.

В Україні сформовані достатні запаси газу в сховищах. Навіть можливе обмеження імпорту газу з-за вибуху на хабі в Баумгартені в Австрії не вплине на українських споживачів. Про це заявив голова правління НАК “Нафтогазу України” Андрій Коболєв. “Вибух на газоперекачувальної станції Баумгартен не вплине на забезпечення газом українських споживачів”, – зазначив Коболєв, цитує його прес-служба “Нафтогазу” на сторінці в Facebook. За його словами, в цьому році “Нафтогаз” закачав в українські підземні газосховища значні обсяги газу – на 15% більше, ніж у минулому році.

Влада німецької федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія схвалила будівництво газопроводу Північний потік-2″. Про це повідомляє Deutsche Welle. Гірниче управління німецького міста Штральзунд дозволило будівництво газопроводу “Північний потік-2”. Йдеться про дозвіл на будівництво на частині континентального шельфу Німеччини, уточнює агентство. Міністерство енергетики землі Мекленбург-Передня Померанія підтвердило цю інформацію, заявивши, що дозвіл ухвалено 2 листопада.

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв закликав США до більш активної протидії газопроводу “Північний потік-2”. Про це Коболєв заявив у ході візиту у Вашингтон, повідомляє прес-служба НАК. Як зазначається, Коболєв минулого тижня провів зустрічі у Вашингтоні з представниками адміністрації президента США Дональда Трампа та членами Конгресу США, в ході яких він закликав американську сторону розглянути більш активні кроки для протидії обхідному газопроводу. “Північний потік-2″ не лише підірве українську економіку і дозволить Росії шантажувати країни Центральної та Східної Європи, а й усуне єдиний чинник, який наразі змушує Росію підтримувати бодай якусь стабільність на сході України”, – сказав він.