МОЗ скорочує обсяг паперової документації майже у 10 разів

Міністерство охорони здоров’я України скасовує низку форм первинної облікової документації, яку вели лікарі та медсестри. «Це ніяким чином не відобразиться негативно на пацієнтові. Скасовано ті талони, ті форми, журнали, про які пацієнт навіть не здогадувався. Обсяг непотрібної документації скорочується приблизно у 10 разів», – наголосив заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Сенс цих змін не у відміні довідки. Якщо подивитися на паперову документацію, облікові форми, на всю цю статистику з точки зору пацієнта – що з цих документів допомагає пацієнту? Що з цих документів справді потрібно лікарю? І якщо лишити тільки оці корисні форми і корисні документи – всі решта можна скасувати», – зазначив Олександр Лінчевський.

МОЗ поступово переходить на електронну документацію. Заступник міністра наголосив, що завдання міністерства – змінити підхід до документації, а не її форму. «Сенс не лише у тому, щоб писати не на папері, а на комп’ютері. Сенс в тому, щоб ці записи були корисні, потрібні і логічні. Для цього ці записи, які веде лікар, повинні бути орієнтовані на пацієнта, а не на перевіряючий орган. Лікар повинен це писати для себе, для пацієнта і для свого колеги. А не для перевіряючої комісії чи міністерства. Ці записи повинні мати іншу логіку», – підсумував Олександр Лінчевський.