Обрання Уповноважено ВР з прав людини відбулося неконституційним шляхом – українські та міжнародні організації

Призначення Людмили Денісової на посаду Уповноваженої ВР з прав людини є політичною домовленістю всередині парламенту. Правозахисники закликають народних депутатів внести подання до Конституційного Суду України. «Офіс Омбудсмана повинен бути незалежним. І яка може бути гарантія його незалежності, коли його очільником є представник політичної партії. Це вкрай важливо зараз, щоб Конституційний Суд поставив крапку у цьому питанні», – пояснила Альона Луньова, експертка Центру інформації про права людини, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Обрання Омбудсмана є неконституційним через наявність правової колізії у законодавстві. Таку тезу висловив Михайло Каменєв, виконавчий директор ГО «Правозахисна ініціатива». У Закон України «Про регламент Верховної Ради» внесли правки, змінивши таємну процедуру обрання Уповноваженого на відкрите голосування. У Законі «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини» відповідні зміни не внесли. «В одному законі написано, що процедура є таємна, а в іншому – відкрита. Отже, утворилася конкуренція цих норм. У такій ситуації неможливо було обрати Уповноваженого. Але Верховна Рада вирішила інакше, і це відбулося у відкритий спосіб», – додав він.

Серед варіантів вирішення проблеми – внесення подання до Конституційного Суду України щодо неконституційності норм, які встановили відкрите голосування. Наслідком стало те, що обрання чинного Уповноважено відбулося неконституційним шляхом. Внесення до Конституційного Суду можуть подати народні депутати України. Мінімальна кількість депутатів, потрібна для внесення подання – 45. Однак, активісти наголошують, що цей процес може затягнутися на кілька років.

Інший варіант – внесення змін до законодавства та усунення правової колізії до обрання наступного Омбудсмана. Марія Гур’єва, речниця Amnesty International в Україні, наголосила, що варто також долучати громадськість до процесу обрання Упованоженого ВР з прав людини. «Під час обрання Омбудсмана важливо долучити громадянське суспільство до процесу обговорення. Зокрема, громадські організації, захисників з прав людини, і що особливо важливо, – вразливі до порушень прав людини групи. Щоб вони могли поставити своє запитання, винести на обговорення важливі для них питання і переконатися, наскільки кандидатури на посаду Обмудсмана відповідають потребам вразливих груп», – зауважила Марія Гур’єва.

«Обрання Уповноваженого у такий спосіб є неконституційним, оскільки це порушує не тільки загальні принципи верховенства права щодо якості, чіткості та передбачуваності закону, але і вимогу про те, що всі особи мають діяти відповідно до законів і Конституції. А у випадках, коли у законах є декілька різних процедур – перш ніж когось обирати, треба було визначитися і змінити процедуру так, щоб вона відповідала Конституції. І щоб всюди була одна і та сама процедура», – підсумував Михайло Каменєв.

Верховна Рада України проголосувала за Людмилу Денісову як Уповноважену ВР з прав людини 15 березня.