Огляд ЗМІ за 9 серпня 2018

ВИСНОВКИ

У Держдепі США повідомили, що другий блок санкцій США щодо Росії, пов’язаних із отруєнням Сергія Скрипаля, може позначитися на дипломатичних відносинах між Вашингтоном і Москвою. Крім припинення дипломатичних відносин, до другого блоку санкцій можуть входити “такі заходи, як заборони на імпорт і експорт, (…) а також різного роду обмеження в сфері авіаперевезень”. Також у разі введення другого блоку санкцій “США використовуватимуть свій вплив, щоб протистояти фінансовому сприянню Росії з боку будь-яких міжнародних фінансових організацій”, а також можуть ввести заборону на видачу кредитів від американських банків. Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант заявив, що «якщо ми хочемо зробити так, щоб хімічна та біологічна зброя, зокрема нервово-паралітичні речовини, не стала новою та жахливою нормою XXI століття, такі країни, як Росія, які використовують або заохочують до її використання, мають знати, що за це доведеться розплачуватися». «Спасибі, США, за те, що твердо підтримуєте нас у цьому питанні», – додав він. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росія вважає неприйнятною ув’язку нових рестрикцій США зі “справою Скрипалів”, але поки що говорити про контрзаходи неправильно, оскільки немає офіційної конкретики.

Президент Петро Порошенко заявив, що він має наміри внести на розгляд Верховної Ради на початку нового політичного сезону поправки до Конституції щодо намірів про вступ країни до Євросоюзу і НАТО. Порошенко впевнений, що можливість зібрати 300 необхідних голосів за ухвалення відповідного рішення є.

Президент Петро Порошенко доручив дипломатам підготувати нову резолюцію щодо анексованого Росією Криму до наступної сесії Генасамблеї ООН. Порошенко зазначив, що Україна продовжує боротьбу за деокупацію Криму, за права і свободи кримськотатарського народу.  “Генасамблея вже неодноразово підтримала позицію України, зокрема щодо порушення прав кримських татар, тож позиція цивілізованого світу залишається незмінною: “Крим – це Україна”!”, – додав президент.

Управління ООН з прав людини провело аналіз і дійшло висновку, що під час подій під Іловайськом у серпні 2014 року всі сторони конфлікту припускалися серйозних порушень прав людини. Також там зазначається, що деякі з порушень, можливо, є військовими злочинами. В аналізі також підкреслюється, що українська влада не повною мірою провела розслідування злочинів під Іловайськом. Управління верховного комісара ООН з прав людини рекомендує владі України продовжити процес ратифікації Римського статуту та внесення змін до Кримінального кодексу, які дозволять здійснювати кримінальне розслідування міжнародних злочинів на національному рівні.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що Олег Сенцов наразі переживає третю кризу, він не має наміру відмовлятися від голодування та погодився на відеозйомку в колонії з боку громадської спостережної комісії. Денисова також звернулася до керівника адміністрації президента РФ Антона Вайна з проханням терміново організувати переміщення Олега Сенцова до спеціальної медичної установи безпечним способом. “Дуже стурбований погіршенням здоров’я кримського письменника/кінорежисера Олега Сенцова, який голодує у російській в’язниці. Я повторюю свій заклик до його звільнення. Негайного”, – представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір.

Державна служба статистики повідомляє, що споживчі ціни в Україні в липні знизилися на 0,7%, проте з початку року їх зростання становило 3,6%. За даними Держстату, в річному вимірі інфляція сповільнилася на 1% – до 8,9% з 9,9%.

Заступниця Міністра юстиції Олена Сукманова вважає, що мораторій на купівлю-продаж земель є чинником правопорушень в агросфері. Як зазначає Сукманова, “за законом пріоритетне право на викуп земельної ділянки має її орендар. Тому зараз і почалися такі собі орендні війни, коли багато хто за будь-яку ціну хоче мати в оренді землю, щоб у випадку зняття мораторію мати право її викупу”. За словами заступниці міністра юстиції, кандидати в орендарі застосовують всі доступні методи: і підробляють договори оренди, і використовують психологічний тиск, і залякують власників земельних ділянок тим, що після зняття мораторію їх землю примусово викуплять за смішні гроші тощо.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що під час спроби дати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі ($200 тис) затримано колишнього першого заступника голови правління ПАТ “Укргазвидобування” Олексія Тамразова.

Прес-служба Нацполіції повідомляє, що правоохоронці затримали у Києві за підозрою в отриманні хабара керівника одного з департаментів Державної фіскальної служби. “Сьогодні, 9 серпня, оперативники управління захисту економіки в місті Києві спільно з прокуратурою міста Києва затримали посадовця. 20 тисяч доларів США неправомірної вигоди вимагав останній від представника комерційної структури”, – розповідають у відомстві. Зазначається, що гроші фіскал вимагав за сприяння у проведенні аудиту підприємства та його подальше закриття.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Нові антиросійські санкції США: бити будуть по олігархам та фінансовій системі РФ (184 публікації у ЗМІ)
  • Фото Сенцова надані Росією поставили під сумнів, на Заході вимагають його звільнення (139 публікацій у ЗМІ)
  • Суд залишив Надію Савченко за ґратами до вересня (59 публікацій у ЗМІ)
  • Луценко: Під час спроби дати хабар затримано екс-першого заступника голови правління “Укргазвидобування” (30 публікацій у ЗМІ)
  • МВС проти поновлення Бочковського на посаді голови ДСНС (12 публікацій у ЗМІ)

САНКЦІЇ США ПРОТИ РОСІЇ.

Другий блок санкцій США щодо Росії, пов’язаних із отруєнням екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля в британському місті Солсбері, може позначитися на дипломатичних відносинах між Вашингтоном і Москвою, заявив у четвер високопоставлений представник держдепартаменту США. Другий етап санкцій США щодо Росії “може передбачати зниження рівня дипвідносин або їх припинення”, заявив представник Держдепу під час телефонного брифінгу. Він зазначив, що, окрім припинення дипломатичних відносин, до другого блоку санкцій можуть входити “такі заходи, як заборони на імпорт і експорт, (…) а також різного роду обмеження в сфері авіаперевезень”.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Гант позитивно відреагував у четвер на плани адміністрації США підготувати нові санкції щодо Росії. “Якщо ми хочемо зробити так, щоб хімічна та біологічна зброя, зокрема нервово-паралітичні речовини, не стала новою та жахливою нормою XXI століття, такі країни, як Росія, які використовують або заохочують до її використання, мають знати, що за це доведеться розплачуватися”, – написав він у своєму Twitter “Спасибі, США, за те, що твердо підтримуєте нас у цьому питанні”, – додав він.

Росія вважає неприйнятною ув’язку нових рестрикцій США зі “справою Скрипалів”, але поки що говорити про контрзаходи неправильно, оскільки немає офіційної конкретики, заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. “Поки що говорити про якісь контрзаходи, доки ми не зрозуміли конкретно й офіційно, про що йдеться, зрозуміло, було б невірно”, – сказав Д. Пєсков журналістам, реагуючи на можливість введення США антиросійських санкцій у зв’язку зі “справою Скрипалів”.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Президент України Петро Порошенко заявляє про наміри внести на розгляд Верховної Ради на початку нового політичного сезону поправки до Конституції щодо намірів про вступ країни до Євросоюзу і НАТО. “Зміни до Конституції щодо закріплення наших амбіцій про вступ України до Європейського Союзу і НАТО давно назріли. Мною підготовлено поправки до Основного закону, які я подам на розгляд українського парламенту з початком нового політичного сезону”, – написав глава держави на сторінці Facebook у четвер. П. Порошенко впевнений, що можливість зібрати 300 необхідних голосів за ухвалення відповідного рішення є.

Президент Петро Порошенко доручив дипломатам підготувати нову резолюцію щодо анексованого Росією Криму до наступної сесії Генасамблеї ООН. “Сьогодні світ відзначає Міжнародний день корінних народів світу. Для України ця дата – нагадування про долю кримських татар, які нині живуть в умовах російської окупації та переживають утиски та знущання”, – написав він у Facebook. Порошенко зазначив, що Україна продовжує боротьбу за деокупацію Криму, за права і свободи кримськотатарського народу. “Я дав доручення дипломатам готувати нову резолюцію щодо Криму на наступну сесію Генасамблеї ООН, щоб зупинити будь-які спекуляції щодо статусу Криму”, – повідомив він.

Другий президент України (1994-2005) Леонід Кучма відзначає нездатність українських політиків об’єднатися заради вирішення конфлікту на Донбасі, незважаючи на те, що ця проблема є першочерговою для держави. “Я ніяк не можу зрозуміти – коли в країні йде війна, а наша політична еліта не може об’єднатися для вирішення цієї проблеми, яка є головною. А президентські, парламентські вибори, це вже потім”, – сказав Л. Кучма в інтерв’ю з нагоди свого 80-річного ювілею телеканалу ICTV у четвер. Екс-глава української держави також висловив переконання, що пріоритетним завданням уряду має бути пошук шляхів поліпшення економіки країни.

Другий президент України (1994-2005) Леонід Кучма закликає владу приділяти більше уваги соціальним аспектам життя на Донбасі і не має надій щодо того, що РФ добровільно виведе сили з цього регіону. “Росії не потрібен Донбас, вона вкладає великі кошти, але що вона отримає? Там просто зруйнована територія, заводів практично немає, соціальна інфраструктура знищена, їм це не треба. Але їм треба через Донбас впливати на Україну. Їм треба, щоб нас взагалі не стало. Але ми цього, звичайно ж, не допустимо, однозначно”, – сказав Л. Кучма в інтерв’ю з нагоди свого 80-річного ювілею телеканалу ICTV у четвер.

Управління ООН з прав людини провело аналіз і дійшло висновку, що під час подій під Іловайськом у серпні 2014 року всі сторони конфлікту припускалися серйозних порушень прав людини. Про це йдеться в доповіді, оприлюдненій у четвер на брифінгу в Києві, передає “Інтерфакс-Україна”. “Випадки, задокументовані і проаналізовані УВКПЛ в цьому звіті, свідчать про те, що під час бойових дій під Іловайськом усі сторони конфлікту припускалися серйозних порушень прав людини і міжнародного гуманітарного права”, – йдеться в доповіді. Також там зазначається, що деякі з порушень, можливо, є військовими злочинами.

УКРАЇНСЬКІ ПОЛІТВ’ЯЗНІ У РФ.

Політв’язень, український режисер Олег Сенцов, утримуваний у колонії “Білий ведмідь” у м. Лабитнангі, наразі переживає третю кризу, він не має наміру відмовлятися від голодування та погодився на відеозйомку в колонії з боку громадської спостережної комісії, повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. “Розмовляла я з адвокатом Олега Дмитром Дінзе, який сказав, що ситуація дуже погана. За його словами, у Сенцова наразі третя затяжна криза. Двічі його хотіли відправити до лікарні, де мали намір підключити до медичної апаратури та почати примусове годування. Останній раз, коли його вивозили до міської лікарні Лабитнангі, лікарі хотіли прикувати його до ліжка та розпочати насильницьке годування. Як повідомив Дмитро Дінзе, Олег заявив, що припиняти голодування не планує”, – написала Л. Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до керівника адміністрації президента РФ Антона Вайна з проханням терміново організувати переміщення політв’язня, українського режисера Олега Сенцова до спеціальної медичної установи безпечним способом. “Звернулася до керівника адміністрації Президента РФ Антона Вайна з проханням терміново доповісти президенту Російської Федерації про стан Олега Сенцова для організації переміщення хворого найбільш безпечним для нього способом, зокрема, літаком санавіації, і своєчасного надання кваліфікованої медичної допомоги”, – написала вона на сторінці у Facebook та виклала фотокопію листа.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір занепокоєний погіршенням здоров’я утримуваного в російській колонії українського режисера Олега Сенцова і закликає негайно його звільнити. “Дуже стурбований погіршенням здоров’я кримського письменника/кінорежисера Олега Сенцова, який голодує у російській в’язниці. Я повторюю свій заклик до його звільнення. Негайного”, – написав А. Дезір у “Твіттері” у четвер. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону в серпні 2015 року засудив О. Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму. У РФ його звинуватили в створенні на території Криму терористичного співтовариства.

ЕКОНОМІКА.

Споживчі ціни в Україні в липні знизилися на 0,7%, проте з початку року їх зростання становило 3,6%. Такі дані надала Державна служба статистики України. За даними Держстату, в річному вимірі інфляція сповільнилася на 1% – до 8,9% з 9,9%. Базова інфляція в липні знизилася на 0,1% в порівнянні з червнем. З початку року зростання базового індексу споживчих цін становило 3,4%. Відзначається, що на споживринку в липні в порівнянні з минулим місяцем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизилися на 1,9%. Найбільше подешевшали овочі, фрукти і яйця – на 12,4-7,6%. У той же час цукор, хліб, рис, м’ясо птиці, макаронні вироби, риба подорожчали на 1,9-0,7%.

Білоруський “Парітетбанк” не відповідає вимогам Національного банку для покупки української “дочки” Сбербанку. Про це повідомила перший заступник глави Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”. “Ми вже один раз відмовили заявнику, оскільки він не відповідав нашим вимогам… Там був цілий ряд пунктів, не тільки технічних. Подивіться на розмір капіталу і портфеля Паритетбанку і Сбербанку, це одна з невідповідностей”, – сказала вона. За словами Рожкової, Нацбанк наразі не бачить потенційного покупця на Сбербанк.

Мораторій на купівлю-продаж земель є чинником правопорушень в агросфері. Про це пише Олена Сукманова, заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації, у своїй колонці для Економічної правди. Як зазначає Сукманова, “за законом пріоритетне право на викуп земельної ділянки має її орендар. Тому зараз і почалися такі собі орендні війни, коли багато хто за будь-яку ціну хоче мати в оренді землю, щоб у випадку зняття мораторію мати право її викупу”. За словами заступниці міністра юстиції, кандидати в орендарі застосовують всі доступні методи: і підробляють договори оренди, і використовують психологічний тиск, і залякують власників земельних ділянок тим, що після зняття мораторію їх землю примусово викуплять за смішні гроші тощо.

АНТИКОРУПЦІЯ.

За спільної операції Генінспекції Генпрокуратури України та Служби безпеки України під час спроби дати неправомірну вигоду в особливо великому розмірі затримано колишнього першого заступника голови правління ПАТ “Укргазвидобування” (2010-2014) Олексія Тамразова, повідомляє генпрокурор Юрій Луценко. “Після заяви про пропозицію хабара та отримання доказів затримано колишнього першого заступника голови правління ПАТ “Укргазвидобування” Тамразова під час спроби дати неправомірну вигоду в розмірі $200 тис. прокурору ГПУ за сприяння у знятті арешту з майна в кримінальному провадженні, пов’язаному з діяльністю злочинної організації (екс -президента України – ІФ) Януковича В.Ф.”, – написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер удень.

Правоохоронці затримали у Києві за підозрою в отриманні хабара керівника одного з департаментів Державної фіскальної служби. Про це повідомляє прес-служба Нацполіції. “Сьогодні, 9 серпня, оперативники управління захисту економіки в місті Києві спільно з прокуратурою міста Києва затримали посадовця. 20 тисяч доларів США неправомірної вигоди вимагав останній від представника комерційної структури”, – розповідають у відомстві.  Зазначається, що гроші фіскал вимагав за сприяння у проведенні аудиту підприємства та його подальше закриття.