Петро Шміґель: Боротися з пропагандою може допомогти діаспора. Потрібна лише чітка стратегія та ключові меседжі від України

WATCH IN ENGLISH

Київ, 31 березня 2015 року – Стосунки між Австралією та Україною стають дедалі тіснішими, і досягли найвищого рівня з часів здобуття незалежності Україною. Разом з подіями на Майдані, катастрофою малайзійського літака MH-17, обранням нового уряду, взаємовідносини двох країн вийшли на суттєво новий рівень. Про це заявив Петро Шміґель, референт зовнішніх зв’язків Союзу Українських Організації Австралії, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, розповідаючи про візит австралійської делегації в Україну. «Наші країни хоча й далеко одна від одної фізично та географічно, проте поєднанні спільними цінностями», – зазначив він. На його думку, розвиток стосунків має відбуватися не лише на державному, але й громадському рівні.
З огляду на те, що Австралія нещодавно призначила посла у Києві, українська діаспора закликає уряд призначити Посла України в Австралії, адже з австралійського боку існує серйозна підтримка прагнень сучасної України, але у стосунках між країнами повинна бути взаємність. «Ми тісно співпрацюємо з австралійським урядом і можемо сказати, що  Австралія має величезну добру волю щодо сучасної України, і наш Прем’єр-міністр дуже ясно засудив дії Путіна та напад на східну Україну. Також Австралія вже допомогла у посиленні санкцій та відкрита до подальшого діалогу», – зазначив Петро Шміґель.
Представники Союзу Українських Організацій Австралії закликали українську владу реформувати негнучкий візовий режим, який обмежує можливості соціального, культурного та ділового обміну. Австралійський бізнес, попри трагічні події в Україні, хоче бачити впевненість, що тут є майбутнє.
Петро Шміґель зазначив, що без комунікації, без інформації, без розуміння реформ суспільством, вони не можуть бути успішними. «Успіх залежить від громадської підтримки та участі у реформах. Немає наразі зрозумілої роз’яснювальної програми щодо процесу реформування в Україні», – пояснив він, та додав – усі розуміють, що є прагнення до демократичного розвитку, але інформування довкола антикорупційних та фінансових реформ, є дещо розмитим. «А має бути впевненість для людей, які сюди приїздять з різних причин, має бути прозорість», – підкреслив пан Шміґель. Серед пріоритетних напрямків співпраці між двома країнами, він назвав м’ясну галузь, видобуток урану та фешн-індустрію.
Референт зовнішніх зв’язків Союзу Українських Організації Австралії визнав, що з боку країни-агресора триває інформаційна війна неабиякого масштабу. «У Австралії Росія щорічно вкладає приблизно 5 мільйонів доларів на рік, щоб вести цю інформаційну війну. Є контракт між найбільшою станцією кабельного телебачення та телеканалом Russia Today. Росія витрачає 2 мільйони доларів на рік, щоб транслювати програми цього каналу», – аргументував він. Така ж сума, за його словами, виділяється додатково Урядом РФ, щоб фінансувати регулярні додатки до головних австралійських газет, і проводити активну кампанію в інтернет-мережі.
У відповідь на пропаганду, пан Шміґель пропонує залучати до роботи українську діаспору – для донесення правди в інші країни. «Ми не закликаємо Україну «відривати» фінанси, більш потрібні для військової справи, для реклами себе у світі. Є інакші способи. Треба думати не лише про гроші, а й про людські ресурси, говорячи про українську діаспору. Серед них є професійні журналісти, режисери. Не потрібно дуже багато робити, аби їх згуртувати, щоб вони зрозуміли комунікаційну стратегію, ключові меседжі, які Україна хоче подавати у світ для отримання підтримки», – пояснив він, та додав, що Австралія чекає на стратегію України, чіткий напрямок, що для нашої країни є головним, щоб діаспора це передавала світу.