Активісти закликають киян прийти на судове засідання щодо забудови в урочищі «Бичок»

Активісти закликають киян 7 грудня прийти на судове засідання щодо незаконного будівництва в урочищі «Бичок», на якому розглядатимуть апеляцію забудовника. Засідання відбудеться у Київському апеляційному господарському суді 7 грудня об 11-00. Активісти планують збиратися під будівлею суду о 10-30. Про це вони заявили під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Ми сподіваємося на справедливе і законне рішення судді Майданевича. […] Важливо, щоб до цього процесу була увага всього суспільства – журналістів, активістів, політичних сил. Це буде велика перемога, якщо ми остаточно виграємо цю справу і доведемо, що природно-заповідний фонд, тим більше у столиці держави, чіпати не можна», – заявив Михайло Погребиський, активіст громадської спільноти «Екозагін», кореспондент газети «Сільські вісті».

Михайло Погребиський нагадав, що раніше захисники урочища виграли суд у першій інстанції: суд своїм рішенням розірвав договір оренди із забудовником. Нещодавно відбулося окреме судове засідання за апеляцією забудовника за апеляцією на ухвалу про заборону робіт на спірній ділянці до остаточного вирішення питання у суді. Забудовник його програв. Народний депутат України Ганна Гопко зазначила, що остаточна перемога у цій справі стала б вагомим прецедентом для рішень у наступних подібних справах.

Активісти наголосили, що це проблема не тільки урочища «Бичок», а усього Голосіївського парку і всього Києва. «На черзі 2,8 га на Теремках, де мають робити розв’язку, 3-4 га парку Рильського під розширення проспекту 40-річчя жовтня (тепер – проспект Голосіївський, прим. УКМЦ), розв’язка у Святошинському лісопарковому господарстві на проспекті Перемоги, для якої мають вирубати 3 га», – наголосив  Борис Дробот, директор Національного природного парку «Голосіївський».

Микола Дерев’янко, заступник директора Інституту зоології, зауважив, що кілька років тому на Теремках вже вирубали 90 червоних дубів під будівництво заправної станції. «Хотів би звернутися до мера Києва Віталія Кличка, до депутатів Київської міської ради з проханням зупинити це свавілля. Ми 70 років утримували цей ліс у належному стані і зараз стаємо свідками того, що грубо порушується закон про природно-заповідний фонд, є указ Президента, яким забороняється будь-яка господарська діяльність у цьому парку. Просимо зберегти цей унікальний лісовий масив – урочище Теремки», – зазначив  він.

Борис Дробот закликав мера і депутатів Київради краще задумуватися про можливі наслідки сумнівних рішень, нагадавши приклад мера Бучі, проти якого зараз ведуть кримінальне провадження за розкрадання лісу.

Активісти закликали місцевих мешканців активніше долучатися до захисту лісу поруч із їхніми домівками.