[:ua]Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА» [:]

Експерти розповіли, що змінилося у формуванні тарифів на житлово-комунальні послуги для населення

Після набрання чинності законом «Про житлово-комунальні послуги» формування тарифів змінилося. Згідно з новим законом, всі житлово-комунальні послуги поділяють на житлові послуги (послуга з управління багатоквартирним будинком) та комунальні послуги. «Одним з суб’єктів переговорного процесу з формування тарифів на послуги з управління є самі співвласники. Немає ніякого регулятора – ні державного, ні місцевого; ні органи місцевого самоврядування, ні ЖЕК вже не визначають тарифи. Тариф на управління є ринковим і нерегульованим. Він формується у результаті переговорного процесу між співвласниками і надавачем цих послуг у тому випадку, якщо вони самі не управляють цим будинком», – пояснила Тетяна Бойко, координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА», під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

З формування тарифу на комунальні послуги вилучили плату за абонентське обслуговування та плату за обслуговування і поточний ремонт внутрішньобудинкових систем. «Ціна на комунальні послуги регульована. Ціна не залежить від того, чи тариф застосовується до будинку, чи до квартири – тариф не змінюється», – зазначила Тетяна Бойко.

Серед інших змін для споживачів комунальних послуг – можливість для співвласників обирати між чотирма моделями договірних відносин отримання відповідних послуг. Однак, Верховна Рада відтермінувала це положення до 1 травня 2019 року.

Андрій Герус, голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг, звернув увагу на те, що підвищення тарифів для населення має супроводжуватися і підвищенням якості відповідної послуги. «Підвищення тарифів саме по собі не є реформою – це неприємна необхідність, сумна реальність, але це треба робити. Але друга невід’ємна частина цього процесу – це використання тарифних грошей. Якщо тарифи зростають, а якість послуг для кінцевого споживача не змінюється – безперебійність подачі електроенергії, аварійність, екологічність, енергетична безпека – це означає, що тарифні кошти використовуються не туди […] Якщо тарифи зростають, а якість навіть погіршується – це породжує недовіру», – наголосив Андрій Герус. При цьому, зауважив експерт, важливо врахувати, щоб після підвищення цін на різні комунальні послуги вони сумарно залишалися «підйомними» для кінцевого споживача.

Як формуються тарифи – дивіться детальніше в інфографіках: