Відміна мораторію на продаж землі може забезпечити зростання ВВП від 1% до 1,5% на рік – експерти

Скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні може дати позитивний ефект як для економіки України, так і для всіх категорій власників землі. В умовах дії мораторію, землевласники недоотримують орендну плату, яка була б вища за умов вільного ринку, та не можуть продати землю, якщо вона їм не потрібна; сільськогосподарські виробники не можуть придбати землю для розширення виробництва; територіальні громади недоотримують надходження до бюджетів в умовах, коли земля недооцінена. Таку думку висловили експерти під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі. «За умови знаття мораторію, залучення інвестицій, підвищення ефективності та створення вільного ринку землі могли б принести від 1% до 1,5% до зростання ВВП на рік. […] Мораторій – це штучне явище, яке обмежує права та можливості 7 мільйонів українців і економічних причин для цього обмеження не існує», – підкреслив Денис Нізалов, директор програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні».

Експерти  пов’язують низьку продуктивність сільськогосподарських виробників також з дією мораторію, оскільки він спонукає більшість їх працювати на орендованій землі. «Коли фермери та виробники працюють на орендованій землі – це означає, що вони не інвестують у довготривалі проекти, такі як сади або тваринництво. Через це у нас відсутнє виробництво з високою доданою вартістю. […] Виробники не впевнені у завтрашньому дні, а цю впевненість могла б дати власність землі», – пояснив  Олег Нів’євський, старший економіст програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні». Він додав, що оскільки виробники надають перевагу однорічним культурам та не мають мотивації підтримувати належну якість орендованої землі, це призводить до виснаження ґрунтів.

Експерти додали, що за роки дії мораторію в Україні сформувався неофіційний ринок землі. Серед ключових «сірих» схем маніпуляції з землею, яка підпадає під мораторій – оренда земель комунальної власності без будь-якого оформлення та передача органами місцевої влади ділянки в оренду чи в приватизацію особі після того, як колишній власник відмовився від прав на неї.

Експерти зазначили, що серед пересічних українців поруч із підтримкою ідеї скасування мораторію на продаж землі присутні певні побоювання. «Минулого року ми  [Центр економічної стратегії] робили опитування стосовно ставлення до відміни мораторію, також певні опитування робила компанія GFK, і ми побачили, що українці погоджуються з тим, що бажано, щоб землю обробляв саме власник, а не орендар. Також українці погоджуються з тим, щоб було більше позичково-кредитних ресурсів у розпорядженні фермерів. З іншого боку, українці бояться, що іноземці або олігархи скуплять всю землю, а у малих та середніх фермерів не буде можливості цю землю придбати», – зауважив Дмитро Яблоновський, заступник директора «Центру економічної стратегії». Він розповів, що на основі цих опитувань експерти розробили документ-рекомендаціющодо кроків впровадження відміни мораторію на продаж землі. Серед його пунктів – на перший час впровадити обмеження щодо купівлі землі лише українськими громадянами; створення агенції, яка дозволить кредитувати малих та середніх фермерів для того, аби вони могли цю землю придбати; забезпечення інформування громадян щодо того, за якими правилами буде відкриватися ринок, як він буде функціонувати, як будуть захищатися права українців; встановлення певної мінімальної ціни на купівлю землі.

Експерти наголосили, що у зв’язку з рішенням Європейського суду щодо справи «Зеленчук та Цецюра проти України», який у травні 2018 року визнав дію мораторію на продаж землі такою, що порушує права людини – перед власниками землі відкриються нові можливості у здійсненні транзакцій та укладання договорів щодо користування та купівлі-продажу землі. «Європейський суд наголосив, що в певний час в Україні доведеться змінити законодавство. Очевидно, що цього року ситуація залишиться такою як є, але що буде на наступний рік, коли, я знаю що готуються позови і судові справи, власники оскарживатимуть відмову у реєстрації, укладанні договорів. Тоді перед судами постане питання, як застосовувати Конвенцію Європейського суду з прав людини, яка є міжнародним забов’язанням України. В законодавстві України сказано, що рішення Європейського суду з прав людини є джерелом права», – наголосив Олександр Поліводський, партнер правничої фірми «Софія», експерт з земельного та аграрного права, консультант програми «Підтримка прозорого управління земельними ресурсами в Україні»

Учасники обговорення підкреслили, що у зв’язку з проведенням реформи децентралізації роль місцевої влади у вирішенні питань щодо землі, яка підпадає під мораторій, буде зростати. «Наразі органи місцевої влади приймають рішення щодо долі земельної ділянки, приймають рішення про приватизацію, приймають рішення щодо надання в оренду земельної ділянки та проводять відповідний конкурс. Також місцева влада проводить підготовку земельної ділянки до її передачі після конкурсу та контролює визначення її меж», – додав Олександр Поліводський.

На сьогодні, під мораторієм знаходиться близько 66% території України. Україна залишається єдиною країною в Європі, де діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення.