Презентували звіт з рекомендаціями щодо попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей

Презентували звіт з рекомендаціями, підготовлений фокус-групою українських дітей віком від 14 до 19 років, щодо сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей на прохання Лансаротського комітету з прав дитини Ради Європи. «Звіт складається з трьох частин – попередження сексуального насильства та експлуатації дітей, освіта в цій галузі та захист дітей, які стали жертвами протиправних дій. Хлопці і дівчата об’єдналися в три групи та підготували звіт у зручній для них формі – формі колажу», – розповіла Світлана Тарабанова, дитяча правозахисниця Коаліції «Права дитини в Україні».

Серед проблем, які висвітлено у звіті – неусвідомлення ЗМІ небезпеки для дітей під час публікації матеріалів, які містять їх фото або відео з ними; неефективність просвітницьких кампаній та інших заходів щодо попередження сексуального насильства та експлуатації; відсутність у дітей інформації та навичок для усвідомлення ризиків пов’язаних з перебуванням в соціальних мережах. «На нашу думку, освітні засоби з безпеки в Інтернеті та профілактики сексуального насильства є нецікавими або ж просто зазначені на паперах. Також батьківський контроль не є ефективним, адже діти знають як обійти такі обмеження. В наш час діти є обізнаними щодо Інтернету і перегнали дорослих у рази, тому батьки і школи мають змінити підходи до вирішення цієї проблеми», – зазначив Андрій Танцюра (м. Харків), член робочої групи.

Учасники брифінгу наголосили, що хоча в навчальній програмі в школах виділено години на висвітлення тем кібер-безпеки та сексуальної освіти – вчителі часто нехтують цими уроками, а діти не відвідують ці зайняття з різних причин. «В Україні більшість дітей є сексуально неосвіченими. Тому вони допускають багато помилок, такі як виставлення своїх інтимних фото в мережу, надсилання таких фото своїм друзям, хлопцю чи дівчині. Після цього фотографії розповсюджувались в Інтернеті, а особа, зображена на них, піддавалася тиску або шантажу», – розповіла Тамара Захарова (м. Калуш), член робочої групи.

Серед рекомендацій, які автори сформулювали у звіті – проведення освітніх програм з використання ресурсів, якими користуються діти (YouTube, соціальні мережі); створення системи попередження ризиків для дітей та дорослих «Діти в Інтернет-ресурсах» (вірусна реклама); створення дитячої програми для трансляції мультфільмів про сексуальну освіту; створення YouTube-каналу для показу коротких фільмів, мультфільмів та відеороликів з відповідної теми; навчання вчителів, батьків, представників поліції більшої чутливості до пізнавальних потреб дітей.