За час окупації Криму зафіксували 45 випадків насильницьких зникнень людей

За час окупації Криму відомо про 45 насильницьких зникнень людей. Доля 15 осіб досі невідома. 6 осіб знайшли мертвими. 2 особи було знайдено в місцях позбавлення волі. «Насильницькі зникнення  – це не поодинокі випадки на території Криму, які були зафіксовані нами та нашими колегами на окупованому Російською Федерацією півострові. […] Жертвами насильницьких зникнень стають особи, які не згодні з російською окупацією та, на думку окупаційної влади, представляють загрозу для російської окупаційної влади в Криму», – зауважив Денис Савченко, заступник координаторки ГО «Крим SOS», під час прес-брифінгу в прес-центрі Українського кризового медіа-центру.

Роман Авраменко, виконавчий директор ГО «TruthHounds», зазначив, що окрім насильницьких зникнень, у Криму мають місце інші порушення прав людини.  Серед них затримання, арешти та переслідування політично чи медіано активних кримських татар з метою відокремлення кримськотатарської спільноти від слов’янської, маргіналізувавши всіх мусульман Криму, назвавши їх терористами та заглушивши голос супротиву російській окупації в Криму. «Росія поширює міф, про те, що анексія Криму відбулася абсолютно безкровним шляхом. Насильницькі зникнення людей свідчать про протилежне, про те, що кров проливалася», – додала Ольга Решетилова, співзасновниця Медійної ініціативи за права людини.

Серед механізмів впливу на ситуацію з правами людини в Криму, експерти назвали звернення до Європейського Суду з прав людини, звернення до Комітету з насильницьких зникнень та Комітету з прав людини ООН, а також звернення до Міжнародного Кримінального Суду. «Особливої уваги потребують заходи на національному рівні, а саме звернення української влади до російських правоохоронних органів з вимогою належного розслідування випадків насильницького зникнення людей на окупованих територіях та притягнути винних до відповідальності», – підкреслив Максим Тимочко, юрист Української Гельсінгської спілки з прав людини.

Учасники брифінгу нагадали, що 25 червня 2019 року відбудеться 36 акція протесту під Посольством Російської Федерації в Києві (пр-т Повітрофлотський, 27) ГО «Крим SOS» присвячена насильницьким зникненням в Криму з початку тимчасової окупації півострову Російською Федерацією.