Дрогобицький сільзавод може зникнути через закон про приватизацію – активісти

Дрогобицький сільзавод, найстаріше постійно діюче підприємство України, виставили на приватизацію. Завод може зникнути через невеликий прибуток від видобування солі. «Є небезпека, що прийде інвестор і він зрозуміє, що як на промисловому об’єкті він тут достатньо коштів не заробить. Завод розташований у центральній частині міста. Може виникнути така ситуація, що цю землю використають під інше призначення – під забудову. І потім там продадуть квартири – таким чином інвестор зможе отримати прибуток», – зазначив Олег Дукас, радник міського голови Дрогобича з гуманітарних питань, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Олег Дукас розповів, що існують проблеми і на рівні законодавства. Дрогобоцький сільзавод внесено до списку підприємств, які підлягають приватизації. Але у Законі України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» міститься неіснуюче підприємство «Дрогобицький солевиварювальний завод». «Його майно було передано в оренду компанії «Галка», яка потім розірвала договір оренди з Фондом державного майна. Було створене нове підприємство – Солеварний дрогобицький завод. Виходить, що новостворене підприємство, яке володіє майновим комплексом, який належав Дрогобицькому солевиварівному заводу, мало би бути спадкоємцем, – розповідає він. – Але так сталося, що нове підприємство, яке було утворене, має іншу назву та новий код ЄДРПОУ. Внаслідок цієї юридичної колізії невідомо, чи воно має бути приватизоване, чи ні. Проте все одно є небезпека, що це підприємство може бути приватизоване».

Найбільш прийнятний для дрогобицької громади варіант – передати завод у довгострокову оренду. Активіст Лев Скоп також розповів, що жителі міста планують зробити на території заводу музей та залучати кошти за рахунок донорських організацій.