Огляд ЗМІ за 12 серпня 2019

ГОЛОВНЕ

Новий парламент переймається кадровими питаннями та інформаційною політикою країни. ОПЗЖ заявила про свою готовність очолити три комітети в парламенті – зі свободи слова, регламенту ВР та захисту прав людини – та запропонувала створити два нові комітети – з рішень питань Донбасу та з питань сім’ї. Народний депутат СН Микита Потураєв вважає, що в Росії є видання, які без викривлень доносять інформацію про те, що відбувається в Україні, тому з ними доцільно спілкуватися с співпрацювати. Мова йшла про інтерв’ю голови  партії СН Дмитра Разумкова газеті «Комерсант», яке теж, на думку Потураєва, «не буде перекручувати» інфо. Міністерство гуманітарної політики, яке планують створити на основі міністерства культури, молоді та спорту та інформаційної політики очолить, за інформацією Потураєва, позаштатний радник Президента Володимир Бородянський.

Активізували свою діяльність частина нових органів з антикорупційної вертикалі – НАЗУ та ДБУ Знайдено формальну підставу для можливого звільнення керівника НБУ. Так, НАЗК виявило ознаки декларування недостовірної інформації чиновниками на суму понад 250 прожиткових мінімумів. Зокрема, недостовірності виявлено в деклараціях Голови НБУ Якова Смолія, заступника міністра енергетики та вігульної промисловості Анатолія Корзуна та інших високопосадовців. Щодо Смолія, то встановлено, що посадовець зазначив недостовірні відомості щодо вартості на дату набуття у власність частки трьох нежилих приміщень. Господарський суд м. Києва переніс на 3 вересня розгляд справи про визнання недійсним угоди при придбання державою Приватбанку у його колишніх власників.

Директор ДБР Роман Труба заявляє, що Бюро не намагається рейдерськими шляхами захопити «Прямий»  канал. За інформацією Труби, у ДБР нема питань до діяльності каналу сьогодні. Мова йде про справу ухилення від сплати податків під час продажу цього каналу Володимиру Макеєнку. Петро Порошенко зазначив у свою чергу, що не довіряє ДБР, і готовий пройти поліграф в ефірі каналу «Прямий». Окрім концентрації на «справах Порошенка», слідчі ДБР проводять сім санкціонованих обшуків на митницях ДФС у Волинській області.

Керівник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк вважає, що нове управління ГПУ, створене за розпорядженням Юрія Луценка, дозволить йому призначати на посади підконтрольних людей та гальмувати розслідування справ Майдану.

Співробітники ДТЕК, яким було адресовано повідомлення про підозру від НАЗК, беруть паузу у відпустках для того, щоб своєчасно взяти участь у слідчих діях 14.08, інформує прес-служба компанії та додає, що компанія веде бізнес «виключно у правовому полі». Ще одному підозрюваному у справі Роттердам + Ігорю Ревенкові Солом’янський суд м. Києва дозволив вийти з-під варти під заставу 1,9 млн.грн. за умови внесення суми протягом 5 днів.

Бурштинова справа знову в центрі уваги влади. За підсумком візиту на Житомирщину, Президентом Володимир Зеленський призначив нового керівника ОДА Віталія Бунечка та  примусив написати заяву про звільнення за власним бажанням керівника Житомирського обласного  управління лісового та мисливського господарства Андрія Курінського, якого звинуватив у кришуванні нелегального бурштинового бізнесу. Окрім того, Зеленський доручив звільнити керівників СБУ Рівненської, Волинської та Житомирської областей та керівників поліції та очільників СБУ у 9 районах тих же областей.