СММ спостерігає велику кількість важкого озброєння у безпосередній близькості до лінії розмежування – Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 лютого 2016 року – СММ ОБСЄ фіксує у Донецькій області велику кількість важкого озброєння, окопів, людей в уніформі та загальний стан бойової готовності. Водночас, протистоянь спостерігачі не зафіксували. «У «гарячих точках» ми не зафіксували жодного пострілу, – повідомив Александр Хуг, перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Із цього можна зробити висновок, що сторони, якщо захочуть цього, здатні дотримуватися режиму тиші», – додав він.

Водночас, зазначив пан Хуг, вищезазначене було радше виключенням із загальної тенденції, оскільки протягом останніх двох тижнів дедалі частіше застосувалися мінометів. «Ми зафіксували 514 випадків застосування мінометів минулого тижня і 486 випадків – на позаминулому тижні. Очікується, що за поточний тиждень ця цифра буде ще більшою. Лише в понеділок увечері наші спостерігачі у Світлодарську чули понад 300 вибухів від мінометних снарядів», – зазначив Александр Хуг.

«Ми регулярно бачимо велику кількість військової техніки, зокрема, танків, зовсім близько до визначеної лінії відведення озброєння. Вони знаходяться у безпосередній близькості до лінії розмежування, укомплектовані і в повній бойовій готовності. Наприклад, минулого тижня у п’ятницю наші спостерігачі зафіксували загалом 88 танків у трьох місцях, непідконтрольних українському уряду.

Як зазначив перший заступник керівника СММ ОБСЄ, у суботу вранці спостерігачі стали свідками інтенсивної двохгодинної перестрілки між сторонами, розташованими відповідно у Мар’їнці та сусідній Олександрівці. Зокрема, спостерігачі зафіксували сотні пострілів зі стрілецької зброї та крупнокаліберних кулеметів, понад 100 пострілів із автоматичного гранатомета і щонайменше 12 пострілів із міномета. «В результаті цього закрили КПВВ поблизу Мар’їнки, як це раніше було у Майорську», – додав він.

Александр Хуг повідомив також, що вчора мандат Спеціальної моніторингової місії продовжили на наступні 12 місяців.