Обзор зарубежных СМИ 18 августа 2014

Відомий французький письменник та публіцист Бернар Анрі-Леві описує свої враження від зустрічі з Президентом України Петром Порошенком – Петро Порошенко заслуговує підтримки Заходу.
Huffington Post:
Письменник запевнив Петра Порошенка в тому, що у Франції переважна більшість громадян налаштовані проти постачання кораблів класу «Містраль» до Росії. Порошенко наголосив на тому, що «найбільш гострою необхідністю для його країни є високоточна зброя, яку може постачати Франція, яка є однією з небагатьох її світових постачальників». Ця зброя дозволили б Україні, по-перше, запобігти ескалації ворожих стосунків з Росією, а по-друге, покінчити раз і назавжди з терористичними формуваннями у Донецьку, оберігаючи цивільних осіб від руйнівних наслідків, і, третє, швидко створити умови для миру, якого хочуть українці. «В той момент, Петро Порошенко більше не здавався мені шоколадним королем, якого я зустрів шість місяців тому…. Військовий лідер з примусу, а не з волі – дозорний для Європи, в яку він вірить так само як і в Україну, стоячи на своєму проти Путіна, коли так багато його сучасників воліють зачаїтися і добитися домовленостей, Петро Порошенко займає своє місце в цій галереї великих діячів, які завжди зачаровували мене», – пише Анрі-Леві, зазначаючи, що Петро Порошенко заслуговує підтримки Заходу. «Ми повинні слідувати за ним по курсу, який він вибрав, щоб протистояти імперіалізму, вітер якого дме зі сходу», – так завершує свою статтю відомий французький письменник.
www.huffingtonpost.com

ЧОТИРИСТОРОННІ ПЕРЕГОВОРИ В БЕРЛІНІ.

Чотиристоронні переговори глав зовнішньополітичних відомств Росії, України, Німеччини і Франції у Берліні, що тривали більше п’яти годин, були безрезультатними.
Die Zeit:
З французьких дипломатичних кіл також стало відомо, що, незважаючи на важку атмосферу, що панувала на зустрічі, сторонам вдалося добитися певного прогресу. Російська сторона згодом, як підкреслює видання, визнала той факт, що прогрес був досягнутий, і заявила про готовність продовжити діалог в цій формі. Проте глава українського МЗС Павло Клімкін заперечив на своїй сторінці в Twitter, що “для досягнення прогресу треба зустрітися ще багато разів по п’ять годин”.
www.zeit.de

Спроби київської влади зупинити експорт товарів військового призначення в Росію “наштовхнулися на рішучий опір з боку працівників” оборонних підприємств.
The Washington Post:
“Майже усі” необхідні їй двигуни для бойових і транспортних вертольотів, а також “велику частину” двигунів для транспортних літаків Росія як і раніше отримує від запорізького підприємства “Мотор-Січ”. Прес-секретар цього підприємства Анатолій Малиш в розмові з The Washington Post заявив: “Ми залежимо від Росії. [Київське керівництво] вважає, що національні інтереси важливіші за економіку. Але нехай вони поговорять з безробітними. Ми теж патріоти… У нас своя партія, партія “Мотор-Січ”. Наслідки ускладнення стосунків з Росією вже відчуваються на заводі “Південмаш”, який обслуговує російські МБР СС-18. Як розповів авторові співробітник цього підприємства, що попросив зберегти його ім’я в таємниці, нових замовлень з Росії завод зараз не отримує, через що довелося урізувати зарплату персоналу і перейти на триденний робочий тиждень.
Заступник губернатора Дніпропетровської області Борис Філатов згоден з думкою, що Україні слід перервати співпрацю з Росією, але промисловість країни, за його словами, потребує міжнародної допомоги. Інакше співробітники підприємств “можуть поїхати в Росію, Іран або Північну Корею”, вважає він.
www.washingtonpost.com

Французькі ЗМІ не бачать у візиті в Росію Філіпа де Вільє, політика правого толку і творця історичного парку розваг Puy du Fou, нічого незвичайного. Дивують лише вибір місця для одного з парків – анексований Крим – і російський партнер де Вільє – “банкір” донецьких сепаратистів Костянтин Малофеєв.
Le Figaro:
14 серпня де Вільє (творця Puy du Fou) зустрівся з президентом Володимиром Путіним в Ялті. Зустріч “тривала близько 50 хвилин і дала Володимиру Путіну можливість високо оцінити “відомий у всьому світі” парк Puy du Fou, де відтворено декілька епізодів історії Вандеї і Франції”, – повідомляє журналістка. У міжнародному відділі компанії додали, що де Вільє “украй вразила широта поглядів і харизма президента Путіна”. Сам французький підприємець і політик у себе в Twitter назвав зустріч “незабутньою”.
www.lefigaro.fr
За 30 років стараннями сім’ї де Вільє парк зайняв четверте місце у Франції по відвідуваності, а в 2013 році навіть отримав премію Paksmania Awards. У липні цього року компанія SAS du Grand Parc уклала контракт з російським фондом Marshall Capital Partners на створення двох парків в Росії. Перший з них, “Царьград-центр”, площею 300 гектарів повинен відкритися в Москві в 2017-му. Другий парк буде створений в Криму.
www.lefigaro.fr

Die Welt:
“Контракти з російським партнером вже підписані, – говориться в статті. – Уся сіль в тому, що партнер цей особливий”. Йдеться про 39-річного Костянтина Малофеєва – мільярдера, відомого своєю пристрасною любов’ю до царської Росії. Дійсно, радником Малофеєва по зв’язках з громадськістю був Олександр Бородай, екс-прем’єр-міністр Донецької народної республіки. Військовий лідер сепаратистів Ігор Гіркін теж входив в його оточення: весною цього року з’ясувалося, що він був начальником безпеки в інвестфонді Малофеєва. Мільярдер заперечує, що Гіркін був його співробітником, але не приховує своєї близькості з ним і з повстанським рухом, – “Новороссія така ж легітимна, як і Україна”.
www.welt.de

Новороссії занадто тісно зближуватися з Росією не варто: цілком досить бути хорошими друзями Москви. Якщо Київ стане чинити опір, треба просто попросити росіян про допомогу і “вони пришлють миротворців”. “Чом би і ні?
Оглядач Foreign Policy Крістіан Керіл розповідає, що кілька днів тому в Одесі він розпитував одного з організаторів руху “Антимайдан” Єгора Кваснюка, чого домагаються проросійські українці: виходу із складу України? Приєднання до Росії? “Ні, пояснив Кваснюк, для орієнтованих на Росію регіонів України буде набагато логічніше об’єднатися в нову країну – країну, яку він назвав Novorossiya”, – пише автор. “З населенням в 20 млн чоловік, промисловістю, ресурсами. За європейськими мірками, це вже країна хорошого розміру”, – мріяв Кваснюк.
www.foreignpolicy.com

НАТО ГОТУЄТЬСЯ ДО ЧЕРГОВОГО САМІТУ.

У спільній статті Андерс Фог Расмуссен і Філіп Брідлав пишуть про те, що «російська агресія ясно дала зрозуміти: нам потрібний підготовленіший, швидший і гнучкіший альянс».
The Wall Street Journal:
На думку керівників НАТО, План по забезпеченню готовності повинен складатися з трьох компонентів: “По-перше, ми повинні розвинути вже вжиті нами заходи по забезпеченню безпеки союзників НАТО, продовжити їх на триваліший період. По-друге, нам треба, щоб сили НАТО знаходилися в Східній Європі стільки, скільки необхідно, ми також потребуємо поліпшення збору і обміну розвідданими, оновлених планів організації оборони і розширеного учбового плану з великою кількістю маневрів різного типу, які проводитимуться частіше і у більшій кількості місць. По-третє, ми повинні модернізувати компоненти наших сил швидкого реагування – Корпус реагування НАТО, – щоб вони могли бути розгорнуті ще швидше, при перших же ознаках кризи, до початку конфлікту”.
online.wsj.com
Головнокомандувач НАТО в Європі: “Ми спостерігаємо інтенсивні пересування військ” на кордоні Росії і України, який “абсолютно пористий”. “Постачання військової техніки, транспортних засобів і фінансової допомоги сепаратистам йде щодня”.
Die Welt am Sonntag:
“Тому, якщо НАТО зафіксує факт проникнення іноземних підрозділів на свою територію і якщо ми зможемо довести їх зв’язок з країною-агресором, набуде чинності пункт 5 Статуту НАТО, що означає озброєну відповідь на дії агресора”, – пояснив Брідлав. В той же час високопоставлений військовий підкреслив, що “нині жодна з країн-учасниць НАТО не зацікавлена в прямому військовому втручанні”. Проте, ряд заходів для забезпечення безпеки східних членів альянсу, за його словами, вже розроблений: “Це і розвідувальні польоти, і наземні війська в Прибалтиці, Польщі, Румунії. Військово-морські патрулі у Балтійському морі”.
www.welt.de
Джон Гербст, екс-посол США в Україні: «Як збити пиху з хулігана? Є тільки один спосіб покінчити з огидною путінською доктриною іррегулярного вторгнення – ударити ще сильніше».
Foreign Policy:
“Для Заходу настав час зробити вирішальний крок у боротьбі з іррегулярною війною Путіна в Україні, – говориться в статті Джеффрі Стейнсі, старшого консультанта Пентагону, і Джона Гербста, колишнього посла США в Україні, для Foreign Policy. – Російський президент ввів в міжнародну систему нову небезпечну норму – нібито легітимності порушення кордонів інших держав заради “захисту” не просто етнічних росіян, а “російськомовного населення”, і, якщо знадобиться, військовими засобами”. “Метою дій Заходу має бути примус Росії до припинення всякої підтримки повстанців на сході України і забезпечення абсолютного дотримання територіальної цілісності України. Щоб добитися цього результату – і переконатися, що Москва не продовжує небезпечну подвійну гру, – потрібний комплексний підхід. Він повинен складатися з трьох компонентів: ще жорсткіші економічні санкції, постачання Україні озброєнь і оновлення стратегії НАТО. Загальним ефектом такого підходу стане те, що Кремль усвідомлює: ціна української авантюри і агресивного втілення в життя “доктрини Путіна” занадто велика”, – говориться в публікації.
www.foreignpolicy.com

У кінці липня російській письменниці Людмилі Улицькій була вручена Австрійська державна премія по європейській літературі. Розповідь про цю церемонію в есе для Der Spiegel письменниця поєднує з роздумами про поточний стан речей в Росії і світі. «Сьогодні ми, діячі російської культури, та їх мала частина, до якої відношуся і я, можемо сказати лише одне: прощай, Європа!».
Der Spiegel:
“Моя країна з кожним днем наближає світ до нової війни… Прощай, Європа, боюся, ми ніколи не станемо частиною європейської сім’ї народів. Наша велика культура, наші Толстой і Чехов, Чайковський і Шостакович, наші художники, актори, філософи і учені сьогодні так само не в силах перешкодити політиці наділених владою божевільних, як раніше вони не могли нічого поробити з політикою релігійних фанатиків і комуністичних ідей. 300 років ми черпали сили до існування з одних і тих же джерел… і ніколи не розлучалися з надією. Сьогодні ми, діячі російської культури, та їх мала частина, до якої відношуся і я, можемо сказати лише одне: прощай, Європа”!
magazin.spiegel.de

Міністр сільського господарства ФРН Крістіан Шмідт упевнений, що “Росія не зможе довго витримувати свою заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з низки країн, у тому числі країн Євросоюзу.
Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung:
“Рівень самозабезпечення продуктами сільського господарства в Росії не перевищує 60%. Наприклад, їй не вдасться самостійно вирішити питання з нестачею молочної продукції”, – заявив політик у своєму інтерв’ю німецькому виданню Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Виходячи з цього, Європейському союзу “не слід драматизувати з приводу російської заборони на імпорт”. Наслідки для європейських аграріїв будуть, за його словами, “несуттєвими”. Також Шмідт висловився, що вважає передчасними вимоги компенсацій виробникам сільгосппродукції. “Проте, у разі потреби така допомога, звичайно, буде надана”, – підкреслив політик.
www.faz.net