Штучний інтелект на сторожі гендерної рівності. Активістки представили результати моніторингу сексизму в медіа

18 січня у прес-центрі Українського кризового медіа-центру відбувся брифінг “Гендерна рівність в українських ЗМІ: презентація дослідження”. Подія була організована Кампанією проти сексизму в медіа і політиці “Повага”.

Координаторка з гендерних питань кампанії “Повага” Анастасія Багаліка наголосила, що дослідження подібного масштабу з таким охопленням тем, з поєднанням роботи штучного інтелекту та аналітикинь в Україні провели вперше.

“Ми дуже часто стикаємося з сексизмом у медіа, і заточені саме на боротьбу з цим. На основі нашого досвіду та публікацій ми вибрали поле ключових слів та словосполучень, які вносилися до програми штучного інтелекту для моніторингу”, – розповіла Багаліка.

Для моніторингу було обрано 30 найвпливовіших національних онлайн-ЗМІ, 11 ТБ-каналів, 10 найвпливовіших друкованих ЗМІ, по 5 онлайн-ЗМІ за охопленням у 24 областях України.

Ана Море, заступниця головної редакторки сайту “Повага”, вказала, що дослідження врахувало не тільки негативні висловлювання та стереотипи, але й позитивні. Окрему увагу також приділили частоті вживання коректної термінології стосовно ЛГБТІК+ та інших вразливих груп.

Для аналізу обрали 5 тем:

  • гендерна рівність;
  • забезпечення прав і можливостей ЛГБТІК+ спільнот;
  • жіноче лідерство;
  • дезінформація щодо гендерної рівності та ЛГБТІК+ спільнот;
  • діяльність/ наративи антигендерних рухів.

Для відбору негативних публікацій орієнтувалися на дискримінаційну лексику, стереотипізацію, дискримінаційну репрезентацію та виправдання насильства. Позитивними ж вважалися публікації, у яких використовувалася коректна лексика. Публікації, у яких боролися зі стереотипами, які висвітлювали проблеми насильства, посилювали видимість жінок та ЛГБТІК+ персон.

Вероніка Волковинська та Анна Комар, представниці компанії Semantrum, представили результати дослідження. Моніторинг проводився з 15 листопада по 15 грудня. Всього було проаналізовано 23 580 публікацій. Потенційне охоплення цих матеріалів — 646,7 млн людей.

Негативних публікацій було у 2,5 раза більше, ніж позитивних. Негативних контактів з аудиторією було у 1,9 раза більше ніж позитивних.

Лідери негативу за кількістю: сайти Politeka, Znaj.ua, ТСН.ua.

Лідери негативу за охопленням: телеканали ТРК «Україна», «1+1», ТК «Інтер».

Лідери негативу за індексом лояльності медіа (співвідношення негативу до позитиву): Politeka, Today.ua, Znaj.ua, телеканал ТРК «Україна».

Серед усього масиву публікацій основні прояви негативу стосувалися теми «гендерна рівність» (93%) та мали ознаки сексуалізації та об’єктивації жінок. На другому місці – негатив у темі «ЛГБТІК спільноти» (7%) з використанням некоректної термінології про ЛГБТІК+ та ознаками гомофобії. На третьому місці — негатив у темі «жіноче лідерство» (3%) з ознаками  об’єктивації та стереотипами щодо гендерних ролей і репрезентації жінок.

Переважна більшість негативу виходила у новинах про шоубізнес (69%), в публікаціях про політику (4%) та в новинах про спорт (3%). Також значна частка негативних публікацій не мала вираженої тематичної приналежності. 

У загальноукраїнських джерелах вийшло 93% (4994 публікації) від загальної кількості негативу. З них 3% (143 публікації) на телебаченні й 0,3% (17 публікацій) в друкованих ЗМІ. 

У регіональних джерелах вийшло 7% (394 публікації) від загальної кількості негатива. З них – 0,2% на телебаченні (1 сюжет), всі інші негативні виходи були в інтернет-ЗМІ.  

Лідери негативу в регіонах за індексом лояльності медіа (співвідношення негатива до позитива) сайти «Газета Жизнь» (Донецк), «РадіоТрек» та «Голос Карпат».

Детальніше з результатами моніторингу та найяскравішими негативними і позитивними прикладами матеріалів у ЗМІ можна ознайомитися за посиланням.