Індекс війни – 2021: в УКМЦ презентували аналітичний звіт про конфлікти у світі від експертів-регіоналістів

19 січня у прес-центрі Українського кризового медіа-центру відбулась презентація проекту “Індекс війни 2021”, підготовленого НАЦ “Українські студії стратегічних досліджень”.

Юрій Сиротюк, директор Недержавного аналітичного центру “Українські студії стратегічних досліджень”, народний депутат України VII скликання, розповів, що аналіз конфліктів у світі проводиться експертами Центру вже втретє. Він включає всі події, починаючи від міждержавних воєн до локальних конфліктів, внутрішньополітичних криз та дипломатичних зіткнень. Цьогоріч партнерами проекту стали Інститут міжнародних відносин Київського національного університету імені Т. Г. Шевченка, Аналітичний центр балканських досліджень та Фундація Global Ukraine.

В 2021 році експертами проаналізовано 40 конфліктів. З них 2 міждержавні війни (між Росією та Україною та Азербайджаном і Вірменією), 7 громадянських воєн (в тому числі 2 з іноземною інтервенцією), 1 прикордонне зіткнення, 7 локальних конфліктів, 4 воєнні перевороти, хвиля терактів у 7 країнах, внутрішньополітична криза у 8 державах, 4 випадки дипломатичного протистояння. Бачимо зростання порівняно з 2020 роком (38 конфліктів), зокрема вчетверо більше воєнних переворотів.

Зокрема цього року загострюється російсько-українська війна. Широкомасштабні воєнні конфлікти відбувались в Афганістані, Ефіопії, Лівії, Карабасі. Почастішали воєнні перевороти – в Малі, М’янмі, Судані. Розгортаються внутрішньополітичні криза на Балканах та на Близькому Сході. Наростає напруга на Далекому Сході з можливістю ескалації довкола Тайваню. Це свідчить про збільшення рівня конфліктності у світі, в тому числі внутрішньої нестабільності.

Також в рамках видання передбачено прогноз ймовірного перебігу конфліктів у 2022 році.

Індекс війни – проект річного моніторингу воєнних конфліктів за 2021 рік, за принципом ранжування воєнно-політичних конфліктів та дипломатичних зіткнень від найбільш гарячих і масштабних до найменш помітних, але потенційно небезпечних.

Методика визначення індексу війни – розгляд наявних у світі конфліктів, що активно проявляються за період дослідження через низку індикаторів, що окреслюють сутність, протікання конфлікту, його значення для регіональної та глобальної безпеки, класифікація їх за рівнем напруги: від найбільш гарячих до протистоянь мінімального рівня.

Участь у презентації також взяли:

Юрій Олійник, кандидат політичних наук, керівник дослідницьких програм НАЦ  «Українські студії стратегічних досліджень»,

Андрій Рудик, політичний аналітик, PhD у галузі соціальних та поведінкових наук, 

Марта Олійник-Дьомочко, кандидат політичних наук, дослідниця-африканістка, Фундація Global Ukraine, 

Анатолій Максимов, аналітик-міжнародник, спеціаліст з питань Східної Азії та Перської затоки, 

Катерина Шимкевич, кандидат історичних наук, експерт Аналітичного центру балканських досліджень, 

Олександр Чупак, експерт НАЦ «Українські студії стратегічних досліджень», випускник Селкірк коледжу (Канада).

Завантажити звіт можна за посиланням.

З текстовою розширеною версією можете ознайомитись на сайті НАЦ “УССД”.