Основні новини станом на 13:30 5 березня:

Відмовились від співпраці з росією станом на 5 березня 13:15: Bloomberg, Samsung, французькі люксові бренди: Kering (Gucci, Balenciaga, Yves Saint Laurent), Hermes, Chanel, Cartier і Louis Vuitton; Heineken (пиво), Coca Cola та Danone; Luxoft, Activision Blizzard, PayPal, освітня платформа Coursera,  Rockstar Games (розробники GTA і Red Dead Redemption); Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull & Bear, Stradivarius і Uterqüe – російські ЗМІ.

Київська обласна прокуратура повідомляє: за даними слідства, 4 березня 2022 року шестеро осіб їхали на автомобілі з смт Ворзель Бучанського району Київської області. Під час руху вони зустріли колону військової техніки окупантів, позначену літерою «V», які відкрили по них вогонь з танкових кулеметів. Внаслідок обстрілу загинуло двоє осіб – жінка та 17-річна дівчина. Ще четверо осіб отримали осколкові поранення, серед них дівчата 17 та 7 років. Дії військових країни-агресора кваліфіковано як порушення законів та звичаїв війни.

Люди, які працювали на Чорнобильській АЕС ще в перший день вторгнення РФ, досі залишаються на станції. Про це в ефірі телемарафону повідомив мер Славутича Юрій Фомічев. За його словами, є обмежений зв’язок, але наразі немає гарантованого зеленого коридору для заміни всієї зміни станції, люди вже 10 добу працюють свою зміну, вони виснажені морально і фізично, – це небезпека самого ядерного об’єкта. Джерело – Суспільне.

Павло Кириленко – Начальник Донецької обласної військової адміністрації зазначає, що Росія вбиває цивільних. За ніч з 4 на 5 березня надійшла інформація про ще чотирьох поранених росіянами: 2 у селі Тарамчук, 1 у Новотроїцькому і 1 у Волновасі. Всього від початку вторгнення росіяни поранили щонайменше 261 нашого мирного земляка.

Дмитро Орлов – Енергодарський міський голова, зазначив: “Міська влада не змогла потрапити в будівлю мерії – окупанти замкнули двері. Щоб забезпечити життєдіяльність Енергодара в умовах окупації мерія працює у приміщенні, яке їй надав власник піцерії. Попри все Енергодар був і залишається Україною –  місцева влада веде роботу під прапорами України”.

У Маріуполі та Волновасі 5 березня мала початись евакуація мирного населення. Але евакуація в Маріуполі переноситься, оскільки ворог не дотримується режиму тиші. Джерело: Павло Кириленко – начальник Донецької ОДА (ОВА)

Росія порушила режим тиші та веде обстріл Волновахи з важкого озброєння. 

Жителі Херсона знову вийшли на мітинг, щоб показати окупантам: Херсон – це Україна! Під час мітингу окупанти стріляли в повітря, люди не розходились. Джерело – УП. стрічка

О 10:00 на залізничний вокзал Ірпеня мали подати п’ять евакуаційних вагонів для дітей, жінок та людей похилого віку. Але окупанти підірвали залізничні колії. Маркушин Олександр – Ірпінський міський голова просить терміново всіх людей, які чекали на евакуацію з залізничного вокзалу Ірпеня перейти до Новоірпінської траси (с.Романівка) там буде здійснена евакуація автобусами на київський залізничний вокзал.

ОПУ повідомляє, що запрацював сайт fightforua.org, який міститиме всю необхідну інформацію для громадян іноземних держав, які хочуть приєднатися до Інтернаціонального легіону оборони України.

 МОУ повідомляє, що під Харковом підрозділи Збройних Сил України перейшли до контрнаступу. Це стало можливим через незламність українського народу, відсутність підготовлених резервів росіян, деморалізацію окупаційних військ та не в останню чергу через відхід підрозділів так званих ЛДНР на окуповані території Луганської та Донецької областей після окупації окремих населених пунктів в Луганській області.