Вільний доступ до реєстрів господарюючих суб’єктів, введення інституту податкових консультантів, персональна відповідальність чиновників – польські експерти

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 грудня 2014 року — Україна має здійснити рішучі кроки у царині реформування податкової і митної політики, регулювання інвестиційної діяльності та земельних відносин і має це робити відразу з урахування особливостей роботи у Євросоюзі.  Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявили українські та польські експерти, задіяні у проекті «Дерегуляція та покращення бізнес-середовища в Україні». «Ми поділилися з українськими колегами інформацією про всі ті пастки, з якими стикнулися свого часу польські підприємці під час проведення реформ у Польші. Сподіваємося, що українським колегам удасться уникнути цих проблем», — зазначив Славомір Садоха, представник Палати податкових Консультантів  Польщі.

В рамках проекту вони розробили для України «дорожню карту» з питань дерегуляції бізнесу на 2015 рік.  За основу – взятий приклад польської  економічної моделі, зокрема у сфері податкової і митної політики, інвестиційної діяльності та земельних відносин.

«Ми маємо конкретні матеріали та напрацювання, зокрема є 3-4 законопроекти, які, на нашу думку, мають докорінно змінити бізнес-клімат в Україні. Всі ці документи ми передамо до Мінекономрозвитку. Сподіваємося на їхню підтримку. Аби інвестори – і українські, і західні – отримали відчуття захищеності своїх »,конкретизував Іренеуш Дерек, голова ради МГО “Міжнародного Товариства Польських Підприємців в Україні”

«Дорожня карта» для України містить низку суто конкретних кроків, які, на думку розробників, мають покращити стан підприємців в Україні, а саме – захищати права добросовісних платників податків. Зокрема, експерти пропонують запровадити законодавчу норму про відповідальність держави за незаконні дії її представників, у фіксованому розмірі – 100МЗП, і/або у розмірі 25% від донарахованих сум (основна сума, фінансових санкцій і пені), якщо рішення представника держави було відмінено судом.  Вони також наполягають на налагодженні  дієвого механізму виконання рішень міжнародних арбітражів.

У сфері податкової політики, серед іншого, експерти наголошують на відкритому доступі до   реєстрів суб’єктів господарювання, що дозволить бізнесу самостійно виявляти та реагувати на нечесних контрагентів, податкові ями, шахрайство у господарській діяльності. Вони також переконані, що введення інституту податкового консультування сприятиме підвищенню фінансової культури та дерегуляції бізнесу. «Податковкий консультант може бути партнером і держави, і бізнесу. Якщо його титул професіонала буде захищено державою, а його відповідальність – застрахована, це нарешті змінить відносини між платниками податків і фіскальними органами», – переконана Лариса Антощук, представник Палати податкових Консультантів України,

Експерти проекту «Дерегуляція та покращення бізнес-середовища в Україні» пропонують внести зміни до деяких актів земельного законодавства України. «Ми розробили два законопроекти. Один передбачає відмову від закріплення за ділянками необхідності цільового використання. Другий спрямований на спрощення системи тутилів щодо використання земельних ділянок та усунення невиправданих перешкод для їхньої набуття», –  зазначив Мірошниченко Анатолій, завідувач кафедри земельного та аграрного права Київського національного університету ім. Т.Шевченко, керівник групи проекту із дерегуляції земельних відносин

Проект  «Дерегуляція та покращення бізнес-середовища в Україні» реалізований за підтримки Міністерство закордонних справ Республіки Польщі, Посольство Республіки Польща в Україні та МГО «Міжнароднe Товариства Польських Підприємців в Україні», що об’єднує понад 50 компаній із польськими інвестиціями, що працюють в Україні.