Активісти закликають захистити дітей від тютюнової індустрії

«Як захистити українських дітей від епідемії вживання тютюну та нікотину» – під такою назвою в Українському кризовому медіа-центрі громадська організація «Життя» провела брифінг, присвячений Всесвітньому дню без тютюну.

Виконавчий директор організації Дмитро Купира висловив стурбованість тим, яку велику ціну платить Україна через епідемію вживання тютюну і тютюнових виробів. Він навів результати досліджень, згідно з якими щороку від хвороб, спричинених вживанням тютюну, в Україні передчасно помирає понад 100 тисяч українців. Третина всіх смертей у працездатному віці чоловіків припадає на серцево-судинні захворювання, з яких левова частка викликана вживанням тютюну.

«Як наслідок в нас середня очікувана тривалість життя чоловіків поза наслідками війни на 10 років менша від середньої очікуваної тривалості жінок і на 15 років менше ніж в середньому в європейській спільноті», – додав Дмитро Купира. 

За даними ВООЗ, найбільш ефективним способом знизити поширеність вживання тютюнових та нікотинових виробів залишається підвищення акцизу. Особливо це стосується підлітків та молоді, які зазвичай не відрізняється фінансовою спроможністю.

«Ми з колегами пропонуємо підвищити акциз на сигарети, сигарили, та сигарети для нагрівання до рівня 120 євро за 1000 штук. Це дозволить суттєво зменшити цінову доступність для дітей та захистити їхнє здоров’я від епідемії вживання тютюну та нікотину. Також це допоможе наповнити Держбюджет — понад 13 млрд євро за 2025-2028 роки. Відповідно до рекомендацій ВООЗ ми наполягаємо, що безпечного куріння не існує, тому не може бути жодних податкових преференцій для будь-яких тютюнових виробів», – наголосила народна депутатка та ініціаторка законопроєкту про підвищення акцизної ставки на тютюн № 11090-3 Лада Булах.

На її переконання, для ефективного захисту дітей та молоді від агресивного залучання тютюновою індустрією також необхідно заборонити ароматизовані тютюнові вироби, видиме розміщення тютюнових та нікотинових виробів у місцях торгівлі, запровадити графічні попередження на всіх тютюнових виробах та забезпечити виконання повної заборони реклами тютюнових та нікотинових виробів.

На рівні законодавства необхідно закрити можливість рекламувати бренди новітніх пристроїв для куріння в інтернеті, оскільки це створює лазівку, якою зловживає тютюнова індустрія. Зниження цінової доступності — захист підлітків від нікотину. Таку думку висловив юрист Центру демократії та верховенства права Богдан Кашаник.

На те, що захист здоров’я дітей від епідемії вживання тютюну та нікотину — це питання подолання демографічної катастрофи, посиленої війною росії проти України, звернула увагу представниця ініціативи «Батьки за Україну без тютюну та нікотину» Ольга Масна. Вона вважає, що тютюнова індустрія полює на українських дітей, і жодні вмовляння, навіть, хороший приклад батьків та вчителів не можуть конкурувати з агресивною рекламою та маркетингом тютюнових та нікотинових виробів.