Чому потрібно читати трилогію Юрія Липи

Юрій Липа увійшов в історію України не лише як один з ідеологів українського націоналізму. Він вважається провідним українським філософом першої половини ХХ століття, на рахунку якого чимало науково-політичних праць. Серед них помітне місце займає «Всеукраїнська трилогія», що включає в себе твори «Призначення України», «Чорноморська доктрину» та «Розподіл Росії». З одного боку, ці роботи формують розуміння про те, хто є українці. По-друге, розуміння для світу, чим є Україна. Багато уваги в них також відводиться складанню портрета ворога України, яким є Росія. До повномасштабного вторгнення «Всеукраїнська трилогія» була мало почута навіть самими українцями. Тому Український кризовий медіа-центр вирішив торкнутись цієї теми, ініціювавши Круглий стіл «“Всеукраїнська трилогія” Юрія Липи у контексті протистояння України та рф»

«Кожен з нас має знати своє минуле, щоб зараз зробити все для того щоб будувати своє майбутнє. Творчість Юрія Липи – це чудовий зразок української геополітики, і в умовах війни вона має усі шанси на успішну реалізацію», –  про це у запису – зверненні до учасників Круглого столу сказав науковець, публіцист, громадський діяч Володимир Баран. Сьогодні він військовослужбовець Державної Прикордонної Служби, і боротьба у Силах оборони ще більш зміцнила його віру в ідейну спадщину Юрія Липи, дослідженню якої він приділяв багато уваги до широкомасштабного вторгнення.

Модератор заходу, доцент Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Ігор Стамбол відмітив, що обговорення відбувається в рамках проекту «Наука під ризиком» і підтримується федеральним Міністерством закордонних справ Німеччини за підтримки неурядової організації Аcademic Network Western Europe.

У своєму виступі експерт звернув увагу на те, що всі, хто вперше зустрічається із текстами Юрія Липи, перебувають під дуже сильним враженням від того, наскільки ця постать є значущою, і наскільки вона влучно змогла сформулювати те, що стосується нашого сьогодення.

Голова Благодійного фонду імені Івана та Юрія Лип Галина Дольник, яка спонукала до цієї розмови, нагадала, що фундація була створена ще у 1999 році.

«Тоді ми мало що знали про цю людину. Просто розуміли, що треба досліджувати, Відкривати, показувати ці непересічні імена. Ставили собі дві мети. Перша – відкрити їх передусім для України загалом і для Одеси зокрема, тому що в Канаді і Сполучених Штатах Івана і Юрія Лип добре знали. Друга мета вже була моя особисто – сприяти поширенню української книжки в Одеському регіоні, в самій Одесі. В той час жодної української книжки не було книгарнях міста, книжковий ринок повністю був відданий на поталу Росії, Москви і я гостро відчувала цю потребу, працюючи в одній з бібліотек Одеси», – розповіла Галина Дольник.

Президентка Благодійного фонду «Призначення» імені Юрія Липи Галина Шипка висловила думку про те, що війна, як це не парадоксально, сприяє тому, що ми швидше стаємо українцями, беремо в руки трилогію і віримо в те, що в ній закладено.

«Юрій Липа нам наперед давав, переказував Божі задуми і призначення щодо нас, українців, і щодо нашої землі, – наголосила вона. – Його трилогія має в собі, з моєї точки зору, найважливішу місію і роль – збудити в душі кожної людини дух українства, вивести нас з комплексу меншовартості, в якому ще і сьогодні перебуває більша частина українців».

В роботі Круглого столу «“Всеукраїнська трилогія” Юрія Липи у контексті протистояння України та рф» також взяли участь археолог, директор краєзнавчого музею с. Мачухи Анатолій Гейко, завідувач бібліотеки ККІБП Юлія Руденко та аспірантка кафедри ІУСІД ОНУ ім. І.І. Мечникова Світлана Кучеренко.