Рівень користування ременями безпеки серед водіїв у містах України у 2024 році

Анонс Пресцентру УКМЦ

22 жовтня 2024 року о 10:00 відбудеться презентація результатів дослідження “Рівень користування ременями безпеки серед водіїв у містах України у 2024 році”.

Ремені безпеки – найважливіший технічний засіб, який зменшує ймовірність та тяжкість травм в разі дорожньої аварії, та  рятує життя пасажирів та водія.

Згідно з Правилами дорожнього руху України, користуватися ременями безпеки повинні як водій, так і пасажири автомобілів. У країнах ЄС переважна більшість водіїв та пасажирів транспортних засобів (часто це понад 98%) користуються ременями безпеки.  В Україні ж поведінка людей значно відрізняється.

Кампанія “За безпечні дороги” презентує результати дослідження рівня користування ременями безпеки серед водіїв  в Україні 2024 у порівнянні з 2023. Уже у 2023 році середній рівень користування ременями безпеки в Україні складав 40,16% (проти 26% у 2020 р.). 

Один з факторів, що так вплинув на поведінку – це збільшення штрафу за некористування ременями, у 2021 році він збільшився у 10 разів, до 510 грн.

Під час заходу ЦЕДЕМ презентує результати 2024 року по Україні в цілому та окремо у найбільших містах, а також порівняє результати із попередніми дослідженнями. Буде представлено рейтинг міст за рівнем користування ременями безпеки та озвучені міста, в яких ситуація найбільше покращилась за минулі три роки та ті міста, в яких ситуація дещо погіршилась.

Для участі в презентації запрошуємо зацікавлених журналістів, блогерів та представників організацій громадянського суспільства. Для учасників та учасниць, які перебувають не в Києві, буде доступна онлайн-трансляція на Facebook-сторінці Кампанії “За безпечні дороги”.

Акредитація для участі журналістів триватиме до 18:00 22 жовтня. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище і назву видання, організації, яку представляєте.

Із запитаннями та заявками для участі в події запрошуємо звертатися до Миколи Ільчука, менеджера з адвокації Кампанії “За безпечні дороги”, Центр демократії та верховенства права на електронну скриньку [email protected], тел. 063-615-07-33.

 (місце проведення буде повідомлено акредитованим учасникам).

Увага! У разі оголошення повітряної тривоги відвідувачі заходу можуть скористатися укриттям, що знаходиться у підвальному приміщенні Українського Дому