39 % українців вважають, що перемога настане через 1–2 роки

РБК-Україна

За результатами опитування, проведеного Соціологічною службою Центру Разумкова з 20 по 26 вересня, 39% респондентів вважають, що перемога настане через 1–2 роки, 19,5% — що вона настане до кінця цього року, 15% — що для цього знадобиться від 3 до 5 років, 5% — більш ніж 5 років, 2% — що перемога відбудеться «навряд чи за мого життя».

Соціологи відзначили, що найбільш оптимістичними очікування перемоги були у лютому–березні 2023 року, коли половина учасників опитування висловили впевненість, що перемога настане до кінця року.

Стосовно того, що можна вважати перемогою, відносна більшість (38%) тих, хто вірить у перемогу, відповідають, що перемогою можна буде вважати вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Ще 17,5% вважатимуть перемогою знищення російської армії та сприяння повстанню/розпаду всередині Росії. 17% вважатимуть перемогою відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, 7,5% — вигнання російських військ з усієї території України, окрім окупованого Криму, а 8% — припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на територіях, які були захоплені внаслідок повномасштабного вторгнення (після 24 лютого 2022 року).

Відносна більшість (47%) українців вважають, що дозвіл з боку країн Заходу для України бити західною зброєю без обмежень по цілях на території Росії більш імовірно призведе до миру в Україні, ніж переговори між Україною і Росією (такі переговори вважають більш дієвим способом досягнення миру лише 29% респондентів).

Опитування здійснювалось в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.