Валерій Чалий: Буферною зоною Україна вже не буде

Україна або буде в НАТО в найближчі роки, або повернеться до РФ, яким би це зараз не було дивним. Буферною зоною, з багатьох об’єктивних причин, Україна вже не буде. І жодні концепції нейтралітету тут вже не допоможуть. Таку думку висловив Голова правління Українського кризового медіа-центру, Надзвичайний та Повноважний Посол Валерій Чалий.

Він вважає помилкою західних аналітиків та стратегів впевненість в тому, що в разі, якщо Україна не стане членом НАТО в найближчі роки — тоді все ж таки залишиться буферна зона між Альянсом і РФ, яка триматиме безпечну територіальну дистанцію від прямих загроз для них.

«Хотів би їм нагадати, що, по-перше, буферні, сірі зони — це нестабільна ситуація, яка дуже швидко може змінитися. Свіжий приклад — Білорусь, територію якої вже важко вважати буферною зоною для країн НАТО від російських загроз. По- друге, процеси інтеграції до НАТО і ЄС можуть бути й зворотними. Свіжий приклад — Грузія, яка на наших очах розвертається дуже швидко до РФ, незважаючи на попередню війну й окупацію частини її території. По-третє, порушення міжнародного права та вихід з багатьох угод, що накладали певні обмеження на розташування збройних сил в Європі, разом з новими технологіями скорочують дистанцію. Свіжий приклад — безпілотні літальні системи, які вже мають, по суті, стратегічну дальність», – пояснив свою позицію дипломат.