Основне про реформи за 13-14 жовтня 2015 року

13-14 жовтня  загальна кількість згадок реформ в ЗМІ склала 243 повідомлення. Згадки реформ нейтрально-позитивного характеру склали 86% від загальної кількості. Частка негативу значно зільшилася і склала 14%. В ТОПі серед реформ – прозора приватизація, управління державною власністю. Лідером за кількістю негативних згадок стала податкова реформа.

  1. Прозора приватизація, управління державною власністю. Кабінет міністрів продовжив на сім місяців кінцеві терміни продажу на конкурсі акцій енергокомпаній, Одеського припортового заводу, “Сумихімпрому” і Івано-Франківського локомотиворемонтного заводу. Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус повідомив, що номінаційний комітет при Кабінеті міністрів України відмовився рекомендувати яку-небудь кандидатуру на пост генерального директора компанії ПАТ “Центренерго”. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликав Верховну Раду дозволити продаж нестратегічних держкомпаній на аукціонах. Фонд державного майна і “Одеський припортовий завод” залучили міжнародну юридичну компанію Baker&McKenzie в якості радника для приватизації заводу. Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус запропонував створити єдиний центр з управління активами всіх стратегічних держпідприємств. Міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко за саботаж приватизації звільнив трьох директорів держпідприємств, а шестеро отримали догани. ТакожОлексій Павленко запропонував  приватизувати всі держпідприємства міністерства.
  2. Податкова реформа. Замміністра фінансів Олена Макеєва повідомила, що Міністерство фінансів України прогнозує визначення остаточної моделі податкової реформи в листопаді 2015 року. В той час, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що  Керівництво Державної фіскальної служби зриває виконання програми реформування відомства. Радник міністра фінансів Іван Міклош зазначає, що пропозиції щодо податкової реформи є популізмом, які зможуть збільшити фіскальний дефіцит до 200 млрд. грн. і  позбавлять Україну нового траншу від МВФ
  3. Антикорупційна реформа. Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник зазначив, що проведення відкритих конкурсів на зайняття посад суддів і прокурорів хоч і не ліквідує корупційні ризики, але значно їх знижує.
  4. Загальна концепція реформування. Президент України Петро Порошенко заявив, що під час останніх перемовин західні партнери жодного разу не критикували Україну щодо темпів реформ. В той час, керівник центру IFES Ракеш Шарма заявив, що згідно з результатими соціологічного дослідження – більше половини українців незадоволені реалізацією реформ.
  5. Реформа системи національної безпеки та оборони. Міністр оборони України Степан Полторак заявив, що переконаний у необхідності продовження реформування і оснащення української армії. Полторак також повідомив, що Міноборони планує закупити 8,5 тис. одиниць військової техніки для ЗСУ до 2016 року. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що для прискорення процесу надання Україні членства в НАТО Збройні сили України мають бути приведені у відповідність з критеріями і стандартами Альянсу. Президент України Петро Порошенко зазначив, що жодна реформа в країні не пішла так глибоко, як військова. В той час, експерт Школи політичної аналітики при НаУКМА Бурковський Петро зазначив, що на тлі заяв президента України Петра Порошенка про перехід армії до стандартів НАТО в збройні сили повертається радянська практика «кухонних нарядів».
  6. Судова реформа. Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд заявила, що відставка всього суддівського корпусу в Україні неможлива без внесення змін до Конституції. Перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова заявила, що якщо на перевірку роботи кожного з 9000 суддів в Україні витратити всього день, то навіть у такому випадку реформа займе цілих 25 років. Севостьянова також повідомила, що уряд України виступає за комплексну судову реформу, в тому числі зміну всього суддівського корпусу. Наталія Севостьянова також заявила, що Міністерство юстиції виступає за закріплення в Конституції конкурсного відбору на посади суддів.
  7. Реформа правоохоронної системи. У Тернополі почали набір до патрульної поліції. Заступник генерального прокурора Юрій Севрук заявив, що реформа правоохоронних органів під загрозою через недостатнє фінансування. Голова консультативної місії ЄС Кальман Міжей заявив, що вважає необхідною зміну Конституції України для забезпечення незалежності прокуратури.
  8. Програма енергонезалежності та реформа енергетики. Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” заявила, що надання кредитних коштів у розмірі 300 млн доларів від Європейського банку реконструкції та розвитку для фінансування імпорту газу з Європи неможливо без прийняття Кабінетом Міністрів розробленого найнятими ЄБРР консультантами плану реформування корпоративного управління “Нафтогазом”. А Голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв заявив, що розраховує на вирішення до кінця поточного тижня розбіжностей з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо плану реформування корпоративного управління компанії. Також Кабінет міністрів відстрочив до 1 січня 2016 року вимогу газовим трейдерам створювати страхові запаси газу.