Основне про реформи за 29 жовтня 2015 року

29 жовтня  загальна кількість згадок реформ в ЗМІ склала 220 повідомлень. Згадки реформ нейтрально-позитивного характеру склали 97% від загальної кількості. Частка негативу склала 3%. В ТОПі серед реформ  за кількістю повідомлень в нейтрально-позитивному полі  –  антикорупційна реформа, реформа фінансового сектору, судова реформа. Антикорупційна реформа отримала найбільшу кількість негативних згадок.

  1.  Антикорупційна реформа. Широкого розповсюдженя в ЗМІ набула новина, що Генеральна прокуратура не має наміру змінювати своїх чотирьох представників у конкурсній комісії з обрання антикорупційного прокурора.  Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін зазначив, що від бажання президента та генпрокурора України призначити контрольованого антикорупційного прокурора залежить безвізовий режим з ЄС. В той час, Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив, що стурбований ситуацією, що склалася зі створенням антикорупційної прокуратури, і вважає, що існуючий склад конкурсної комісії може забезпечити прозорий і відкритий конкурс на посаду антикорупційного прокурора. Водночас, Ситник наголосив, що НАБ не може почати повноцінні розслідування без антикорупційного прокурора. Артем Ситник зазначив, що детективи НАБУ вже формують досьє на корупційних чиновників і готові відкрити кримінальні виробництва. Також Ситник висловив сподівання, що НАТО допоможе з екіпіровкою і навчанням антикорупційного спецназу. Перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України Михайло Коваль заявив, що в НАТО високо оцінили заходи, які проводяться в Україні з метою подолання коррупціі. Президент України Петро Порошенко заявив, що зараз проведення люстрації є першочерговим завданням органів державної влади. Було повідомлено, що з Державної фіскальної служби України в рамках люстрації були звільнені 76 чоловік. Також ВР запропонували збільшити повноваження майбутнього керівника Антикорупційної прокуратури. Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Дерев’янко Ганна заявила, що відсутність реальних кроків по боротьбі з корупцією і відчуття незахищеності перед законом – це дві проблеми, які турбують іноземну бізнес-спільноту, та вони ж зупиняють нових інвесторів здійснювати вкладення коштів в Україну як в перспективний для себе ринок.
  2. Реформа фінансового сектору. Правління Національного банку України прийняло рішення залишити облікову ставку на рівні 22%. Також глава НБУ Валерія Гонтарєва повідомила, що Національний банк України на 25% зменшив частку готівки в касах банків, які можуть враховуватися на покриття обов’язкових резервів. Гонтарєва також повідомила, що Національний банк України планує завершити стрес-тестування 20 найбільших банків наприкінці листопада.
  3. Судова реформа. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступив за розпуск судів та набір нових суддів. Віце-спікер парламенту Оксана Сироїд заявила, що Конституційна комісія 30 жовтня  може схвалити законопроект про судову реформу, а Рада до кінця року прийме його в 1-му читанні. Сироїд також повідомила, що робоча група з підготовки судової реформи вирішила, що Україна перейде на триланкову систему судів. Заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов повідомив, що робоча група з питань правосуддя та суміжних правових інститутів, яка працює при Конституційній комісії, врахувала всі пропозиції Венеціанської комісії, оприлюднені у висновку 27 від 26 жовтня 2015 року.
  4. Реформа правоохоронної системи. У Сєвєродонецьку Луганської області в четвер розпочався прийом заявок від бажаючих служити в новій патрульній поліції. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що  для підвищення якості правоохоронної діяльності поліції у великих містах ліквідують міські управління міліції. Народний депутат Мустафа Найєм заявив, що підготовка поліцейських у прифронтових містах буде посиленою.
  5. Макроекономічна стабілізація. Було повідомлено, що західні країни мають намір змінити правила кредитування, діючі в Міжнародному валютному фонді, щоб дати можливість Україні отримати черговий кредитний транш навіть у разі дефолту по боргу перед Росією.
  6. Реформа системи національної безпеки та оборони. ЗСУ та НАТО до кінця року планують розробити концепцію реформування української армії.
  7. Загальна концепція реформування. Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт заявив, що проведення  інтенсивних реформ в Україні буде запорукою ще більшої підтримки від США.
  8. Податкова реформа. Народний депутат Андрій Журжій повідомив, що у фракції «Самопоміч» пропонують призначити керівником Державної фіскальної служби замість Романа Насірова голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніну Южаніну. Було повідомлено, що члени Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу “Фортеця” пропонують ввести 5-річний мораторій на внесення змін до спрощеної системи оподаткування. Старший аналітик інвестгрупи «АРТ Капітал» Олексій Андрейченко зазначив, що в МВФ упевнені, що в разі прийняття варіанту податкової реформи від Южаніної, уряду доведеться шукати компенсатори дефіциту держбюджету.
  9. Програма енергонезалежності та реформа енергетики. У “Нафтогазі” заявили, що провал реформування компанії призведе до дефолту по кредиту ЄБРР.