Експерти Інституту суспільно-економічних досліджень висунули 10 вимог до нового уряду

WATCH IN ENGLISH

Київ, 19 квітня 2016 року – Експерти та громадськість сформулювали ряд вимог до нового уряду. Це основні нагальні проблеми, на які мають звернути увагу урядовці. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив Юрій Мироненко, голова правління Інституту суспільно-економічних досліджень. «Держава має зайняти активну позицію у структурній перебудові економіки, стимулюючи при цьому суб’єктів господарювання для нарощення доданої вартості та експорту», – заявила Світлана Ковалівська, заступник директора Інституту суспільно-економічних досліджень з розвитку, експерт з економічних питань. А також зайняти активну позицію в світовій боротьбі за інвестиції і підтримати внутрішнього інвестора. «Сьогодні в системі органів влади відсутня стратегія економічного розвитку економіки і залучення інвестицій», – зауважила вона.

За словами Світлани Ковалівської, уряду потрібно сконцентрувати свою діяльність у 2016 році на п’яти основних напрямках. По-перше, необхідно сформувати стратегію економічного розвитку і чіткий план її імплементації – як основу для повернення довіри інвесторів та кредиторів до України. По-друге, уряд має забезпечити своєчасне прозоре формування Державного бюджету на 2017 рік як стимулу економічного розвитку, зазначила Світлана Ковалівська. Третьою вимогою експерт назвала необхідність створювати інституції розвитку. «Перш за все, Державний банк відбудови та розвитку і Експортно-кредитне агентство, по яких закон треба прийняти вже цього року, і у відповідності до бюджетного процесу, щоб ці інституції вже почали працювати у наступному році», – зауважила заступник директора Інституту суспільно-економічних досліджень. При цьому, вона відзначила необхідність взаємодії уряду з Нацбанком у процесі спрямування ресурсів фінансового ринку на пріоритети розвитку економіки. Четверта вимога – запровадження найкращої практики та принципів управління державною власністю. «Першочерговим заходом має стати загальнодержавна інвентаризація», – підкреслила Світлана Ковалівська. І останньою вимогою експертів в економічному блоці є імплементація моделі розумної регуляції. Тобто, пояснила вона, важливо встановити мінімально необхідні межі втручання держави в підприємницьку діяльність. При цьому, відзначила експерт, «основою основ» є реформа державного управління.

Лариса Самсонова, експерт Інституту суспільно-економічних досліджень із соціальних питань, оприлюднила список соціальних питань, на яких має зосередитися уряд. «Соціальна політика завжди у нас була предметом для маніпуляцій. Кожен уряд, який брав «бразди правління», робив щоразу цю політику популістською. І ми дійшли до того моменту, коли продовжувати це практично неможливо», – наголосила Лариса Самсонова. Основними експерт назвала принципи справедливості, адресної допомоги та субсидіарності. Тому ключовими кроками нового уряду, на її думку, має стати впорядкування соціальної сфери. І перш за все, слід створити єдину базу даних обліку всіх суб’єктів соціальної сфери, заявила експерт Інституту суспільно-економічних досліджень. Другою вимогою експертів є запуск обов’язкової накопичувальної пенсійної системи. «Треба зрозуміти, що потрібна накопичувальна система, яка передасть у власність громадянам їхні пенсійні заощадження, дозволить обирати пенсійний вік самостійно, і може стати для економіки ще одним довгостроковим інвестиційним ресурсом», – пояснила Лариса Самсонова. Крім того, експерти вимагають створення вільного ринку соціальних послуг, створення реального плану дій для вирішення проблем учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб, а також забезпечення антидискримінаційної політики щодо людей з інвалідністю, повідомила експерт.

Крім вимог до уряду, за словами Юрія Мироненка, Інститут суспільно-економічних досліджень готує щоденні висновки до законодавства. «Важливо в програмі відображати головні пріоритети, які можна вирішити. Бо уряд приходить один, другий, третій, четвертий, а все це стосується держави. Тому головні пріоритеті базові, які можуть розвиватися за 3-4 і навіть за 10 років, бажано сфокусуватися на них»,- зазначив голова правління Інституту суспільно-економічних досліджень.