Ми розпочали дискурс щодо забезпечення рівного доступу до політики – виконавчий директор ГО «ЦентрUA»

WATCH IN ENGLISH

 

Київ, 20 липня 2016 року – Питання рівного доступу до політики і реалізації права бути обраним обговорили учаснику зустрічі під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі. «Якщо ти політичний діяч, якщо ти створюєш політичну партію, ти не можеш їх створювати, а потім думати, що з цим робити», – зазначив Олег Рибачук, голова ГО «Центр UA». Віра Нанівська, голова правління «Колегіуму Анни Ярославни», відзначила: «Ми живемо як живемо, бо ми вийшли із системи, при якій слово «політика» взагалі було заборонене для громадян, це було для особливої тільки верстви. Існує тенденція, при якій не відбувається аналіз досягнень, причин невдач».

Учасники окреслили етапи повного циклу публічної політики – політичний порядок денний, консультації із зацікавленими сторонами. «Це складе нам такий документ, як «Зелена книга», – резюмувала пані Нанівська. А так звана «Біла книга» надає рішення. При цьому визначаються карти виконавців та процедури контролю за виконанням з урахуванням соціально-економічних ризиків. Наступний етап – слухання у комітеті ВРУ та внесення законопроекту до розгляду. Надання адвокації є завершальним і ключовим етапом.

«Ми групували проблеми, пов’язані з рівним доступом до політики у 4 великі групи», – розповіла виконавчий директор ГО «Центр UA» Інна Борзило. Це чинне законодавство, що обмежує доступ громадян до влади, непрозоре фінансування партій та виборчих кампаній, залежність українських ЗМІ від політичних та бізнес-інтересів і неможливість активної участі громадян у прийнятті рішень в сучасних умовах.

Учасники обговорили питання механізмів виведення так званих «партійних» фінансів з тіні і чи стануть партії незалежними від фінансово-промислових груп завдяки держфінансуванню. Денис Ковриженко, старший юридичний радник IFES пояснив, що «є обмеження по розміру внеску, при чому у фінальній версії вони навіть більші, ніж планувалося». «Навіть перелік партій, які банально не подадуть звіти на сайті Transparency, «Ейдос» чи НАЗК, не має значення, це вже певний орієнтир для хорошого виборця», – наголосив Ярослав Юрчишин, виконавчий директор «Transparency International Україна».

Віктор Таран, голова центру «Ейдос», повідомив про готовність запустити на сайті організації так званий індекс доброчесності політичних партій. А проблема тіньового фінансування через благодійні фонди тощо і використання адміністративного ресурсу залишається відкритою.