Огляд ЗМІ за 27 серпня 2018

ВИСНОВКИ

27 серпня почав діяти перший етап санкцій США проти Росії у зв’язку із застосуванням хімічної зброї на території Великої Британії. Нові санкції мають на меті обмежити доступ Росії до “чутливих товарів та технологій”, пов’язаних із національною безпекою США.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що США є винуватцем кризи міждержавних відносин у світі. За його словами, криза, зокрема, викликана “американською політикою, сумнівами щодо майбутнього НАТО, односторонньою й агресивною торговою політикою, яка практично призвела до торговельної війни з Китаєм, виходом США з Паризької угоди та угоди за іранською ядерною програмою”. “Європа не може довіряти свою безпеку лише Сполученим Штатам. Сьогодні нам потрібно брати відповідальність і гарантувати безпеку, й, отже, суверенітет Європи”, – зазначив Макрон. Також Макрон поставив під сумнів той факт, що Євросоюз нині перебуває в потрібному стані для того, щоб приймати до свого складу нових членів.

Посол України в США Валерій Чалий розповів, на що можуть бути витрачені кошти, надані Сполученими Штатами Україні. “Гроші, виділені США для України, підуть на тренування, на контрбатарейні радари, на засоби комунікації. Крім того, на безпілотні летальні апарати… Це системи контролю морського простору, це також зовсім нові системи. Ми також ведемо розмову зараз про морський простір. Ну і є складова про реагування на кібератаки. Всі елементи протидії гібридної війні. Інший конкретики я поки дати не можу”, – розповів посол. Валерій Чалий також повідомив, що президент України Петро Порошенко планує у вересні відвідати Нью-Йорк і взяти участь в засіданні Генеральної асамблеї ООН. Але двостороння зустріч глави Української держави з президентом США Дональдом Трампом поки не планується. Крім того, Чалий наголосив, що ніякої особистої підтримки жодного з кандидатів в президенти України владою США не відбувається. “Я знаю на сьогодні, що ніякої особистої підтримки жодного з кандидатів в президенти України владою США не відбувається. Я думаю, прямої підтримки фінансової там не буде. А от якісь зустрічі і так далі, можливі. На сьогодні, я вам скажу, я не бачу зараз більш послідовної людини за Порошенка”, – сказав Чалий.

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що Україна не буде розривати угоду з Росією щодо співпраці в Азовському морі і в подальшому буде використовувати наявні інструменти для врегулювання ситуації. “Про денонсацію угоди з Росією по Азовському морю не може й бути мови – це дасть можливість РФ заявити про територіальний спір”, – сказала Зеркаль.

Секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що згідно з прогнозом Кабінету Міністрів України, ВВП на 2019 рік становитиме 3 946 млрд гривень, «тому фінансування сектору безпеки й оборони України, яке має бути не менш ніж 5% від ВВП, становитиме близько 200 млрд грн”, – повідомив Турчинов. За словами О. Турчинова, серед пріоритетних напрямків фінансування на наступний рік заплановано, зокрема, розробку та закупівлю сучасного високоточного ракетного озброєння, артилерійського озброєння, бронетанкової техніки, високоточних засобів ураження, боєприпасів та продуктів спеціальної хімії, посилення системи протиповітряної оборони держави та можливостей авіації Збройних сил України. Також планується фінансування державної політики у сфері кібербезпеки, а також підвищення грошового забезпечення військовослужбовців.

Постійний представник України в Європейському союзі Микола Точицький повідомив, що європейський союз та Україна погодили умови, за яких Київ отримає новий транш макрофінансової допомоги, розміром один мільярд євро. «Розкрити умови я поки не можу до того часу, поки не буде підписано угоду», – зазначив Точицький.

Згідно з результатів дослідження компанії KPMG, Україна вже другий рік поспіль продовжує займати першу позицію в рейтингу країн-джерел ввезення в ЄС контрабандних сигарет. Понад 4,8 млрд контрабандних сигарет поставляється саме з України, що становить майже 11% всього обсягу контрабанди в країни ЄС і понад 1 млрд євро бюджетних втрат ЄС. Українські прикордонники повідомляють, що в 2017 році виявили 8,3 млн пачок контрабандних сигарет, що на 43% більше, ніж роком раніше.

Вища кваліфікаційна комісія суддів повідомляє, що за три тижні до завершення терміну подання документів на посади суддів до Вищого антикорупційного суду заявки подали лише 6 кандидатів. Так, серед претендентів, судді Львівського, Донецького, Чернівецького та Київського судів. А також на посади суддів ВАСУ подали документи доцент, професор кафедри трудового права та права соціального забезпечення Київського національного університету ім. Т. Шевченка та приватний адвокат.

Національний банк і “Приватбанк” виграли апеляційний розгляд у судовій справі, в рамках якої “Нікопольський завод феросплавів” хотів врятувати свої 64 вагона від примусового стягнення Нацбанком.

ТОП-5 РЕЗОНАНСНИХ НОВИН ДОБИ: ПОЛІТИКА, ЕКОНОМІКА.

  • Набули чинності нові американські санкції проти Росії за хімічну зброю (60 публікацій у ЗМІ)
  • Британська поліція заявила про нове отруєння невідомим хімікатом (26 публікацій у ЗМІ)
  • У МЗС пояснили, чому не варто розривати угоду з Росією стосовно Азовського моря (15 публікацій у ЗМІ)
  • Україна погодила з ЄС умови щодо надання мільярдного траншу (9 публікацій у ЗМІ)
  • Коломойський програв апеляцію ПриватБанку щодо конфіскації 64 вагонів (2 публікацій у ЗМІ)

САНКЦІЇ США ПРОТИ РОСІЇ.

У понеділок починає діяти перший етап санкцій США проти Росії у зв’язку із застосуванням хімічної зброї на території Великої Британії. Нові санкції мають на меті обмежити доступ Росії до “чутливих товарів та технологій”, пов’язаних із національною безпекою США. Документ Держдепартаменту США із деталями нових санкцій щодо РФ опублікували в Федеральному реєстрі США наприкінці минулого тижня. Санкції запроваджуються згідно з Законом про контроль за хімічною та біологічною зброєю від 1991 року, відповідно до якого уряд США зобов’язаний застосувати набір з п’яти видів обмежень — припинення надання іноземної допомоги, припинення поставок озброєнь та фінансування для закупівлі зброї, відмову в американських держкредитах і заборону експорту в Росію товарів і технологій, чутливих з точки зору національної безпеки США.

МАКРОФІНАНСОВА ДОПОМОГА ЄС УКРАЇНІ.

Європейський союз та Україна погодили умови, за яких Київ отримає новий транш макрофінансової допомоги, розміром один мільярд євро. Про це повідомив постійний представник України в Європейському союзі Микола Точицький, передає dt.ua. “Прогрес є, умови є. Розкрити вам їх я поки не можу до того часу, поки не буде підписано угоду”, – зазначив Точицький у прес-клубі XIII наради керівників закордонних дипломатичних установ України в Києві.

МІЖНАРОДНА ПОЛІТИКА ТА УКРАЇНА.

Посол України в США Валерій Чалий повідомив, що президент України Петро Порошенко планує у вересні відвідати Нью-Йорк і взяти участь у засіданні Генеральної асамблеї ООН, а двостороння зустріч глави Української держави з президентом США Дональдом Трампом поки що не планується. “Плани такі є стосовно участі, очевидно, президента… я сподіваюся, що цього року в нас такий буде візит”, – сказав Чалий під час прес-клубу XIII наради керівників закордонних дипломатичних установ України в понеділок у Києві. Дипломат додав, що передбачено виступ П. Порошенка на Генасамблеї ООН, низку двосторонніх зустрічей, зокрема з інвесторами, бізнесом і діаспорою.

Президент України Петро Порошенко знову наголошує на унітарному устрої Української держави, і заявляє, що влада країни не допустить її федералізації. “Україна – унітарна держава, ми не допустимо жодної федералізації в ключових елементах функціонування держави”, – написав П. Порошенко у своєму мікроблозі у Twitter у понеділок. При цьому президент нагадав про впроваджувану в Україні програму децентралізації, завдяки якій місцеві громади отримують “величезні права” і скорочується “відстань між людиною і владою”.

Посол України в США Валерій Чалий вважає, що під час закупівлі озброєнь для потреб українських Збройних сил у іноземних держав необхідно розставляти пріоритети та ухвалювати рішення на користь тих країн, які надають більше допомоги Україні. “Не хочу, щоб це сприймали як то, що я займаюся лише США… Але коли держава ставить за мету переозброєння та має обмежені кошти, то потрібно розставляти пріоритети. Ті, країни які надають нам максимум, мають отримати пріоритет. А в Генштабі (ЗСУ – ІФ) підтвердили, що 98% допомоги, яка надходить, нам надають саме США”, – сказав посол під час прес-клубу XIII наради керівників закордонних дипломатичних установ України в понеділок у Києві.

Сполучені Штати Америки не підтримуватимуть якихось конкретних кандидатів на чергових виборах президента в Україні, вважає український посол у США Валерій Чалий. “Я знаю, що наразі підтримки якоїсь особистої немає… думаю, що підтримки прямої, фінансової або ще якоїсь не буде. Тому що це – втручання у внутрішні справи”, – сказав посол під час прес-клубу XIII наради керівників закордонних дипломатичних установ України в понеділок у Києві, відповідаючи на запитання про те, кого США підтримуватимуть на виборах президента в Україні.

Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль заявила, що Україна не буде розривати угоду з Росією щодо співпраці в Азовському морі і в подальшому буде використовувати наявні інструменти для врегулювання ситуації. Про це вона сказала під час “Наради послів-2018”, повідомила у Twitter прес-служба МЗС. “Про денонсацію угоди з Росією по Азовському морю не може й бути мови – це дасть можливість РФ заявити про територіальний спір”, – сказала Зеркаль. За її словами, для України це безпекове питання, тому планується використовувати наявні інструменти, щоб врегулювати цього питання.

ОБОРОННИЙ СЕКТОР УКРАЇНИ.

Фінансування сектора безпеки й оборони України в 2019 році, виходячи з прогнозів Кабінету Міністрів, становитиме близько 200 млрд грн (не менше ніж 5% від ВВП), повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов. Як повідомляє в понеділок прес-служба РНБО, О. Турчинов провів нараду за участю першого віце-прем’єра – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, в. о. міністра фінансів Оксани Маркарової, міністра оборони Степана Полторака, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, а також керівників інших силових структур і відомств. Секретар РНБО України повідомив, що згідно з прогнозом Кабінету Міністрів України, ВВП на 2019 рік становитиме 3 946 млрд гривень, «тому фінансування сектору безпеки й оборони України, яке має бути не менш ніж 5% від ВВП, становитиме близько 200 млрд грн”, – повідомив О. Турчинов.

ЕКОНОМІКА.

Облігації зовнішньої державної позики України на 725 мільйонів доларів були випущені з прибутковістю 9,19% річних, що відповідає ціні облігацій в 95,551% номіналу, про що раніше заявляв заступник міністра фінансів Юрій Буца. Прибутковість паперів вирахували журналісти LIGA.net за допомогою фінансового аналітика ICU Михайла Демківа. Основа розрахунку – параметри, заявлені Буцой (ціна – 95,551%, погашення – 28 лютого), метод – формула внутрішньої норми прибутку IRR (процентна ставка, яка описує чисту рентабельність інвестиції). Про те, що вартість нового запозичення перевищує 9% припускали і інші інвестбанкіри. Керуючий партнер Capital Times Ерік Найман писав про 9,1-9,15%, фахівець відділу продажів цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса говорив про 9%. “Угода вимушена і нереально дорога. Чи спровокує це розпродажі українських паперів на ринку? Можливо так: прибутковість євробондів України з погашенням в 2019 році набагато нижче – 6,76% річних”, – вважає Найман.

Україна вже другий рік поспіль продовжує займати першу позицію в рейтингу країн-джерел ввезення в ЄС контрабандних сигарет. Про це повідомляє delo.ua з посиланням на дослідження компанії KPMG. Понад 4,8 млрд контрабандних сигарет поставляється саме з України, що становить майже 11% всього обсягу контрабанди в країни ЄС і понад 1 млрд євро бюджетних втрат ЄС.

УТВОРЕННЯ ВАСУ.

За три тижні до завершення терміну подання документів на посади суддів до Вищого антикорупційного суду заявки подали лише 6 кандидатів. Відповідну інформацію оприлюднила Вища кваліфікаційна комісія суддів. Так, серед претендентів, судді Львівського, Донецького, Чернівецького та Київського судів. Зокрема, суддя Солом’янського райсуду столиці Вікторія Кицюк, яка стала відома після інциденту з поліцейськими під час оформлення протоколу щодо неправильного паркування. А також на посади суддів ВАСУ подали документи доцент, професор кафедри трудового права та права соціального забезпечення Київського національного університету ім. Т. Шевченка та приватний адвокат.

ПРИВАТБАНК.

Національний банк і “Приватбанк” виграли апеляційний розгляд у судовій справі, в рамках якої “Нікопольський завод феросплавів”хотів врятувати свої 64 вагона від примусового стягнення Нацбанком. Про це пише Finclub. 16 серпня 2018 року Київський апеляційний господарський суд задовольнив апеляційні скарги Приватбанку і НБУ і скасував рішення Господарського суду Києва від 1 грудня 2017 року по цій справі. НЗФ звинувачував НБУ в неприйнятті Нацбанком від Приватбанку виконання зобов’язання (погашення заборгованості) за кредитним договором, який уклали відповідачі, і зобов’язанні Приватбанку погасити заборгованість за цим договором, а НБУ – прийняти від банку виконання зобов’язань щодо її погашення. Госпсуд Києва 1 грудня 2017 року задовольнив тільки одну вимогу: він зобов’язав Приватбанк погасити кредит рефінансування, оскільки у держбанку були фінансові можливості для цього, а НБУ не здійснював дій щодо примусового стягнення боргу.