РНБО: За останню добу втрат серед українських військових немає, поранені троє бійців

WATCH IN ENGLISH

Київ, 30 вересня 2014 року – Терористи та російські найманці продовжують порушувати режим припинення вогню на Донбасі. Бойовики в черговий раз завдали удару з артилерії та установок «Град» по позиціях Збройних сил України в районі донецького аеропорту та двічі намагалися його штурмувати. Всі атаки терористів успішно відбиті. «Також учора терористи тричі обстріляли з мінометів та стрілецької зброї опорний пункт ЗСУ поблизу села Рідкодуб Шахтарського району, після чого спробували його захопити. Наші військові успішно відбили усі напади. Протягом минулої доби незаконні збройні формування 5 разів обстріляли позиції сил АТО біля села Нікішине Шахтарського району з артилерії, мінометів та стрілецької зброї. За минулу добу загиблих серед українських військових немає, три військовослужбовця отримали поранення», – повідомив полковник Андрій Лисенко, речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

map_3009

Вчора Президент України підписав Указ про відзначення 159 українських військових, які беруть участь в АТО, державними нагородами. Бійці ЗСУ, МВС, СБУ та Держприкордонслужби удостоєні державних нагород України «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України».

Зафіксовано збільшення кількості обстрілів житлових кварталів, які здійснюють банди бойовиків. Вчора були здійснені обстріли з установок «Град» з міста Кіровське в напрямку Донецька та Єнакієвого, а також по селу Троїцьке Ясинуватського району. «Отримані від Росії 240-мм самохідні артилерійські установки «Тюльпан» бандити також використовують для обстрілів житлових кварталів міста Дебальцеве», – додав полковник Лисенко.

Вчора о 19:45 на ділянці кордону під Маріуполем в районі населених пунктів Ялта – Талаківка на висоті до 1500 м було виявлено 1 безпілотник, який повернувся на контрольовану терористами територію. «За оперативною інформацією в Ростовській області з’явилися нові російські підрозділи. Мова йде про 100-у окрему розвідувальну бригади з Північної Осетії, розвідувально-диверсійні групи зі складу 2-ї окремої бригади спеціального призначення ГРУ ГШ ЗС РФ (з Псковської області) та 22-а бригада спецназу, що підпорядковується головному розвідуправлінню Генштабу ЗС РФ. На українсько-російському кордоні не припиняється активна радіо- та агентурна розвідка Збройних сил РФ», – зазначив Андрій Лисенко під час брифінгу.

Фахівцями «Укроборонпрому» за минулу добу було відремонтовано 18 одиниць бронетехніки. Серед них танки, бойові машини піхоти та десанту. Відремонтовано 4 бронетранспортери БТР-70,-80 а також БТР-3,-4 для Нацгвардії України. Відновлено 1 артилерійську систему.

Президент України Петро Порошенко обговорив ситуацію на Сході з Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Президент зауважив, що українська сторона послідовно дотримується домовленостей про припинення вогню. Глава держави наголосив, що він очікує виконання російською стороною її зобов’язань у рамках Мінського протоколу: виводу військ, забезпечення закриття кордону та запровадження буферної зони по його лінії. Президент Порошенко висловив занепокоєння з приводу того, що ОБСЄ не надала безпілотні літальні апарати, що визначено попередніми домовленостями про моніторинг та верифікацію двостороннього режиму припинення вогню. За дорученням Президента Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів нараду, де було обговорено питання доставки та розповсюдження німецької гуманітарної допомоги в Донецькій та Луганській областях та побудови містечок для більш ніж 4000 вимушених переселенців. Для спорудження житла вимушених переселенців Німеччина виділяє 25 мільйонів євро.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель у Берліні підтвердила, що на даний момент Євросоюз не планує скасовувати чи навіть пом’якшувати санкції проти Росії. На її думку, «тиск» на Москву потрібно продовжувати, оскільки ситуація на сході України «далеко від задовільної». За словами канцлера, вона поки що не бачить, щоб позиція Москви у питанні анексії Криму змінилася. Ангела Меркель зазначила, що Росія також має чітко показати, що не має наміру «зазіхати на інші території».

На сьогоднішній день в Україні офіційно налічується 295 тисяч внутрішньопереміщених осіб. Близько 5 мільйонів людей живуть в зонах, порушених конфліктом. Про це йдеться у повідомленні Управління ООН з координації гуманітарних питань. Особливо важка ситуація склалася в районах, які перебувають під контролем бойовиків.