Володимир Огризко: Якщо ситуація вийде з-під контролю, буде не «холодна», а «гаряча» війна

Київ, 2 квітня 2014 року – Заходу треба зрозуміти, що Кремль фактично оголосив війну не тільки Україні, але і Заходу та західним цінностям. Нинішня реакція країн світу недостатньо рішуча, і цей прецедент може спровокувати ядерне озброєння десятками країн. Таку думку висловив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Володимир Огризко, український дипломат, екс-Міністр закордонних справ України. «Росія дала Заходу відвертого публічного ляпаса, і тепер хоче зрозуміти, якою буде реакція», – сказав він.

В.Огризко озвучив, що брутальна агресія Росії проти України засвідчила три важливих моменти: «По-перше, Росія чітко заявила, що заперечує право інших народів на вільний вибір шляху свого розвитку, а пострадянські держави – квазінезалежні. По-друге, вона продемонструвала, що не буде рахуватися з нормами міжнародного права, а живе за власними егоїстичними інтересами, взявши курс на формування коаліції країн, які виокремлюють себе з-поміж світового співтовариства. По-третє, Росія показала, що готова повернутися до «холодної» війни, і я не виключаю, що ця війна може перейти в «гарячу», – сказав дипломат.

У якості додаткового аргументу В.Огризко навів бажання Російської Федерації денонсувати Біловезьку угоду, що означає, що президентом РФ Володимиром Путіним поставлено під сумнів розпад СРСР. «Ми невдовзі можемо стати свідками насилля не тільки проти України. Якщо ситуація вийде з-під контролю, буде не «холодна», а «гаряча» війна. Тож я сподіваюся, що західні країни усвідомлять загрозу», – зазначив він.

Аналізуючи цілі Росії в контексті нападу на Україну, В.Огризко висловив переконання, що ідеться не стільки про економічні інтереси, а про принципове небажання РФ бачити Україну як незалежну державу. «У 2008 році під час сесії в НАТО у Бухаресті В.Путін назвав  Україну «историческим недоразумением», яке потрібно виправити. На жаль, це було сприйнято Заходом як дурний жарт. Але це вилилося в агресію спершу проти Грузії, а сьогодні – проти України», – заявив В.Огризко і підкреслив, що Україна ніколи не сприймалася Росією як рівноправний партнер.

На думку експерта, найбільшою допомогою Україні з боку США та Європи було б впровадження ширшого спектру санкцій проти РФ – політичних, дипломатичних, науково-технічних, військово-технічних, фінансово-економічний, які в комплексі і шляхом поєднання зусиль різних країн можуть дати результати. Також він закликав до підписання двосторонніх угод із гарантування безпеки між Україною та США, Великобританією та Францією.

Крім того, В.Огризко переконаний, що Україні для забезпечення власної безпеки необхідно поновити курс на Євроатлантичну інтеграцію. «Ми маємо право вимагати вступу України до НАТО і отримати гарантії нашої безпеки з боку країн, що володіють ядерною зброєю. Нам потрібна реальна допомога з боку Альянсу в отриманні оборонної військової техніки: протитанкової та протиавіаційної зброї, безпілотних літаків, – сказав В.Огризко. – Якщо ж ні, то для України залишається єдиний спосіб – це почати відновлення ядерного потенціалу. Це складне політичне рішення і коштовний процес. Але немає нічого ціннішого за українську незалежність».

Огризко Володимир Станіславович – український дипломат, Міністр закордонних справ України (2007-2009). Очолював Головне управління з питань зовнішньополітичної діяльності Адміністрації Президента України (1996-1999). Був Надзвичайним і Повноважним Послом Україні в Австрії та Постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні (1999-2004), а також Послом з особливих доручень Управління євроатлантичної співпраці МЗС України (2004-2005).

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]