Спостерігачі ОБСЄ помітили військову техніку та бійців без розпізнавальних знаків в зоні конфлікту

WATCH IN ENGLISH

Київ, 28 листопада, 2014. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні продовжує відслідковувати безпекову та гуманітарну ситуацію в країні. ОБСЄ закликає усі сторони конфлікту у південносхідній Україні дотримуватися режиму припинення вогню. Між іншим, місія ОБСЄ повідомила про значну кількість машин та бійців без розпізнавальних знаків на території, що наразі є підконтрольною сепаратистам. Про це повідомив в Українському кризовому медіа-центрі Майкл Боцюрків, спікер Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

Представники ОБСЄ помітили випадки пересування колон транспортних засобів та озброєних осіб без розпізнавальних знаків зі сходу у бік Донецька. Такий транспорт перевозить зброю, у тому числі артилерійську. За умовами домовленності про припинення вогню, «можна було б очікувати відведення озброєння», – сказав Боцюрків. Нажаль, ОБСЄ не може робити заяви щодо походження зазначених бійців без розпізнавальних знаків. «Ми просимо, щоб інші робили висновки» щодо походження таких колон, зазначив Боцюрків.

Більш того, представники ОБСЄ відзначили погіршення гуманітарної ситуації на південному сході України. З настанням холодів кількість внутрішньо переміщених осіб з Донецької та Луганської областей збільшується. Протистояння продовжуються, і люди залишають лінію фронту. Люди похилого віку, інваліди та діти відносяться до найбільш вразливих груп населення. У деяких районах не вистачає медичних засобів, а також немає доступу до комунальних послуг. «Важливо, щоб міжнародна спільнота була поінформована про таке погіршення ситуації», зазначив Боцюрків.

Зараз в 10 українських містах працюють 322 представника моніторингової місії з 40 країн. Близько половини спостерігачів розміщені у зоні конфлікту. Боцюрків повідомив про три останні випадки, коли спостерігачі ОБСЄ зазнали обстрілів з реактивного гранатомету та зенітної установки. На щастя, ніхто не зазнав поранень. Спостерігачі ОБСЄ закликали українську владу і озброєні групи гарантувати безпеку представників місії в Україні. «Спостерігачі мають отримати гарантії безпеки та свободи пересування», сказав Боцюрків.

Конфлікт в Україні вже забрав дуже багато життів. «Настав час знайти шляхи вирішення проблеми без насильства і досягти мирного політичного рішення”, – сказав він.