Андрій Лисенко: За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає

WATCH IN ENGLISH

Київ, 20 січня 2015 року – Ситуація у зоні АТО залишається напруженою. Бойовики та російські регулярні військові підрозділи намагаються проводити локальні наступальні операції. Зберігається висока інтенсивність обстрілів позицій сил АТО та населених пунктів з використанням мінометів, артилерії, танків та установок «Град». «Терористи намагаються розширити підконтрольну територію та скоригувати на свою користь лінію розмежування. Відбувається активне перегрупування і нарощування сил противника у районі аеропорту Донецька та території Луганської області. За минулу добу загиблих серед українських військовослужбовців немає, 19 було поранено», – повідомив речник АТО полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Через артилерійський обстріл терористами блокпосту поблизу Маріуполя на напрямку «Новоазовськ – Красноармійськ – Талаківка», пропуск осіб та транспортних засобів був тимчасово припинений.

Бойовики продовжують провокаційні обстріли українських міст, звинувачуючи у цьому українських військовослужбовців. Вчора у місті Авдіївка внаслідок артилерійського обстрілу отримали осколкові поранення 2 мирних жителі. У Дебальцеве внаслідок артилерійських обстрілів загинули 2 дорослих та 5-річний хлопчик. Впродовж дня до центральної районної лікарні з осколковими пораненнями госпіталізовано 10 жителів, серед них 8-річна дівчинка. Також було пошкоджено ряд будівель залізничної станції Дебальцеве. В результаті обстрілів в Мар’їнці 2 людей травмовано, 1 – загинула; в Красногорівці 3 людей травмовано, 1 – загинула.

Триває розслідування злочину терористів під Волновахою. За інформацією СБУ, теракт у Волновасі був спланований керівництвом терористичної організації «ДНР» та вчинений за їхньої прямої вказівки. «Як встановлено слідством, 13 січня о 14 годині 25 хвилин по пункту контролю, на якому проходив перевірку автобус Златоустівка-Донецьк з 40 мирними громадянами, терористи випустили 88 некерованих снарядів з реактивних артилерійських систем БМ-21 «Град». Один із цих снарядів, запущених з окупованої території, вибухнув в 12 метрах від автобуса. Внаслідок теракту 10 осіб загинуло на місці, троє померли в лікарні. Загалом до лікарень було доставлено 20 поранених пасажирів, переважно пенсіонерів, та студентів. Серед загиблих –7 жінок, наймолодшій дівчині було 24 роки», – пояснив полковник Лисенко.

Експертами по напрямках та кутах входження снарядів у ґрунт точно встановлено відстань – 19 кілометрів, та місце, з якого вівся обстріл – район північно-східної околиці міста Докучаєвська, яке контролюється НЗФ. Обстріл вівся не менш як з 3 установок «Град».

Вчора  Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Прем’єр-міністром Республіки Польща Евою Копач. Коментуючи посилення атак бойовиків на Донецький аеропорт, Глава держави відзначив наступне: «За останні дні у нас різко збільшилася інтенсивність атак Донецького аеропорту з боку терористів, а також безкарне порушення режиму припинення вогню, на який я позавчора [17 січня] дав доручення одноразово дати відповідь у зв’язку з тим, що нам заборонили забрати поранених і одного загиблого». Україна виступає за повне і неухильне виконання Мінських домовленостей, і суворо дотримується їх. Нагадаємо, що Мінські домовленості повністю підтримані міжнародним співтовариством, у тому числі Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним 16-17 жовтня на саміті у Мілані.

Беззаперечною умовою якнайшвидшої деескалації ситуації та реалізації Мирного плану Президента України є припинення вогню, відновлення Україною контролю на українсько-російському державному кордоні, повне і негайне виведення іноземних військ та найманців, забезпечення виходу на лінію розмежування від 19 вересня 2014 р., відведення важкого озброєння, звільнення заручників та незаконно утримуваних осіб, покращення гуманітарної ситуації в регіоні і проведення місцевих виборів за українським законодавством.