Україна рухається до виборів 25 травня демократичним шляхом, але існують серйозні виклики – висновки оцінювальної місії НДІ

Київ, 11 квітня 2014 року – Згадавши відродження громадянської гідності та участі у політичному житті завдяки Євромайдану, представники Національного Демократичного Інституту (НДІ) сьогодні заявили, що «Україна здійснила поворот та вийшла на шлях безсумнівно демократичного розвитку», але перед нею все ще постають надзвичайні виклики.

Цей та інші висновки представила передвиборча місія НДІ, яка сьогодні оприлюднила офіційний звіт за результатами оцінювання, що тривало один тиждень та було спрямоване на процес підготовки до президентських, парламентських і місцевих виборів, призначених на 25 травня. Ці вибори, на думку учасників місії, стануть найважливішими для України з часів здобуття нею незалежності від Радянського Союзу у 1991 році.

«На карту поставлено демократію, цілісність та суверенітет держави. Чесний та неупереджений виборчий процес дозволить зміцнити довіру до політичних інституцій, сприятиме національному єднанню та посилить легітимність тимчасового уряду, який наразі намагається вирішити як внутрішні проблеми держави, так і протистояти серйозним загрозам у сфері безпеки», – зазначили члени делегації.

«Законодавча база, адміністративна спроможність та політична воля, що наявні сьогодні, створюють враження сприяння демократичному процесу 25 травня. Втім, проведення виборів потребуватиме більшого для задоволення потреб України».

До питань, які, на думку представників групи, потребують уваги, належить забезпечення реалізації виборчих прав кримчан, забезпечення безпеки виборів, а також проведення конструктивних передвиборчих кампаній. У довгостроковій перспективі гарантується реформування умов роботи ЗМІ, участі жінок, фінансування передвиборчих кампаній та партій. У звіті також викладена низка рекомендацій щодо вирішення цих питань.

«Водночас, – говориться у звіті, – всі члени міжнародної спільноти несуть відповідальність за докладання всіх зусиль для підтримки демократичних прагнень України та беззаперечного відхилення зовнішніх намагань зірвати цей процес під час травневих виборів та після них».

Делегацію очолили Ллойд Ексуорсі, ректор і віце-канцлер університету міста Вінніпег,  у минулому Міністр закордонних справ Канади та Едвард «Тед» Кауфман, колишній американський сенатор від штату Делавер. До складу делегації також увійшли Матіас Еорші, колишній депутат парламенту Угорщини і колишній член Парламентської асамблеї Ради Європи; Надя Дюк, віце-президент програм Національного фонду демократії в Європі, Євразії, Африці, Латинській Америці та країнах Карибського басейну; Ендрю Брюс, виконавчий директор Міжнародної служби з підтримки реформи виборчої системи; Біл Балан, віце-президент з питань фінансування та управління, керівник адміністративної служби університету міста Вінніпег; Лора Джуетт, Регіональний директор програм НДІ в Євразії; Кетрін Сісел, директор представництва НДІ в Україні.

Під час візиту в Україну у період  з 7 до 11 квітня делегація провела зустрічі у Києві, Дніпропетровську та Львові з кандидатами, партіями та працівниками виборчих штабів, як провладних, так і опозиційних, що беруть участь у президентських та місцевих виборах, які проводяться одночасно; членами Центральної виборчої комісії; групами національних та міжнародних спостерігачів; членами парламенту; журналістами; представниками міжнародної та дипломатичної спільноти; а також громадськими групами.

Члени делегації відзначають, що загальнопоширеною серед їхніх співрозмовників була думка про те, що російський уряд активно намагається зірвати проведення виборів, провокуючи тимчасове припинення процесу або ставлячи увесь процес під сумнів.

«Будуть потрібні узгоджені зусилля всіх українців, залучених до виборчого процесу, для подолання цих перешкод та забезпечення максимально можливої участі,» – сказали представники делегації.

Делегація працювала на засадах об’єктивності відповідно до чинного законодавства та міжнародних стандартів спостереження за виборами, викладених у Декларації принципів міжнародного спостереження за виборами.

НДІ надішле місію короткострокового спостереження за виборами 25 травня.

Робота місій фінансується Агентством США з міжнародного розвитку.

Фото:  dyvys.in

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]