Наталія Яресько: МВФ надасть $17.5 мільярдів Україні протягом 4 років

WATCH IN ENGLISH

Київ, 16 лютого 2015 року – Міжнародний валютний фонд і Україна домовилися про надання нового пакету фінансової допомоги на 17,5 млрд. доларів на 4 роки у рамках програми Extended Fund Facility. Загальний пакет фінансової підтримки від міжнародних фінансових організацій та західних країн складатиме 40 млрд. доларів. Близько 15 млрд. доларів з цієї суми піде на обслуговування боргів перед зовнішніми кредиторами. Про це заявила Міністр фінансів України Наталія Яресько під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центру. “Уряд України наполягає на отриманні якнайбільшого траншу в 2015 році, що може складати 60% від загальної суми ($10.8 млрд). Ці ресурси підуть на поповнення золотовалютних резервів та проведення реформ, які поліпшать репутацію України серед міжнародних інвесторів”, – пояснила пані Яресько.

Міністр фінансів зазначила, що Україна отримає перший транш після згоди ради керівників МВФ та підтвердження структурних реформ з боку уряду. Наталія Яресько розказала, що сьогодні до Верховної Ради були передані законопроекти зі змінами до Державного бюджету. Зокрема, уряд планує збільшити державний дефіцит з 3.7% до 4.1%. Це пов’язано зі збільшенням прямих субсидій на газ та комунальні послуги для населення та допомогу більш ніж 1 мільйона переселенців зі сходу України. Державні доходи та видатки збільшились відповідно до девальвації гривні за останні два місяці. Таким чином новий курс, закладений в бюджет, становить 21.7 гривень за 1 долар. “Якщо парламент не підтримає ці поправки, то позбавить Україну цих необхідних коштів”, – сказала Наталія Яресько.

Пані Яресько наголосила, що Україна вперше починає боротися з неефективністю в енергетичній галузі. Так, фінансування НАК “Нафтогаз” цього року зменшиться з 31 млрд. до 27.7 млрд. гривень. Крім того, планується підвищення рентної ставки для Укргазвидобування з 20% до 70%, що дозволить додатково залучити 9 млрд. гривень. За словами міністра, ці кошти підуть на фінансування дотацій та гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям. Також Яресько зазначила, що міністерство вивчає досвід інших країн щодо оподаткування лотерей, які можуть забезпечити додаткові надходження до державної скарбниці.

Міністр фінансів підкреслила, що уряд продовжує антикорупційні заходи. Так, Кабмін усунув всіх посередників з енергетичних домовленостей та відрізав російські корупційні схеми за допомогою реверсу газу з ЄС. Також доопрацьовуються зміни до закону щодо Єдиного соціального внеску для виведення української економіки з тіні. “Зі створенням Антикорупційного бюро, ми ще раз покажемо, що Україна остаточно стала на шлях модернізації та реформ”, – завершила Наталія Яресько.