Олександр Квіташвілі: Україна отримає можливість купувати додаткові вакцини в UNICEF

Київ, 27 лютого 2015 року – Міністерство охорони здоров’я підготувало законопроект, який дозволить здійснювати державні закупівлі вакцин в UNICEF, а також Всесвітньої організації з охорони здоров’я, програми ООН з ВІЛ/СНІД та інших міжнародних організацій. Також кошти та препарати UNICEF будуть долучені для вакцинації усіх дітей, що пропустили планові заходи протягом останніх п’яти років. Про це заявив Міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Наразі в Україні з 14 зареєстрованих вакцин від UNICEF доставляються лише 4. Ми зможемо довести цю кількість до 8 вакцин протягом 1,5 місяця після ухвали парламентом нашого законопроекту”, – підкреслив пан Квіташвілі.

Олександр Квіташвілі зазначив, що зміна правил державних закупівель вакцин дозволить суттєво скоротити бюджетні витрати. “Закупка принаймні 4 вакцин через UNICEF у 2015 році дозволить заощадити 1.5 мільйони доларів по кожному лоту”, – сказав міністр. Нова процедура зробить процес прозорим та більш прогнозованим. Нагадаємо, що державний бюджет передбачає 571 мільйон гривень на закупки вакцин у 2015 році.

Міністр наголосив, що однією з ключових змін стане прозорість і передбачуваність поставок вакцин. Насамперед – це вибудовування довгострокових відносин з UNICEF та створення графіку закупівель та поставок, що дозволить перестати закуповувати препарати в останній момент. “Таким чином ми позбавимось від серйозного корупційного чинника у міністерстві, та зможемо отримувати вакцини високої якості у потрібний термін”, – зазначив пан Квіташвілі. Говорячи про проведення тендерів серед компаній-постачальників, міністр ще раз наголосив, що усі тендери будуть відкритими.

Також міжнародні організації надають окремі вакцини у якості гуманітарної допомоги. “Ми вже отримали 2,7 мільйони доз вакцин від поліомієліта загальною вартістю 3 млн. доларів”, – підсумував міністр.