Дмитро Тимчук: В України достатньо сил для проведення АТО

Київ, 16 березня 2014 року – За експертною оцінкою Дмитра Тимчука, координатора групи «Інформаційний опір», ресурсів для проведення антитерористичної операції (АТО) в Україні достатньо: «У нас достатньо сил для проведення АТО. Подібні операції відрізняються від військових, тут враховуються різні чинники – озброєння терористів, специфіка захоплених об’єктів. Величезне значення має професіоналізм керівництва операції. А її проводять люди, які мають найбільший досвід в Україні з проведення подібних видів операцій», – розповів експерт під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Оскільки сьогодні нарікання у громадськості викликає відсутність оперативності в діях українських силовиків у проведенні повномасштабної АТО, Дмитро Тимчук пояснив, що «варто розуміти, що керівництво АТО було призначено у той же час, як був виданий указ в.о. Президента про проведення антитерористичної операції. При цьому їм було необхідно оцінити обстановку і визначити стратегію і тактику, на що потрібен час».

Додаткові ускладнення в плануванні та проведенні АТО, за словами пана Тимчука, викликає кілька моментів: «Росія хоче показати, що в Україні йде фактично громадянська війна. Тому перед українськими силовиками стоїть завдання номер один – діяти максимально без жертв як з боку мирного населення, так і з боку сепаратистів. З приводу російських силовиків –  так званих «зелених чоловічків», у нас немає даних, який стосовно них існує наказ».

Про успішність тактики свідчить те, що з моменту початку операції 14.04, за даними групи «Інформаційне опір», не було жертв ні з боку України, ні Росії. При цьому був успішно звільнений аеродром у Краматорську. Також Дмитро Тимчук повідомив, що за їхніми даними випадків захоплення колісної бронетехніки (БТР) не було.

Рушійними силами сепаратистів пан Тимчук називає у тому числі українських олігархів, які хочуть уникнути розслідування їхніх корупційних схем в бізнесі: «При цьому навряд чи вони хочуть іти до складу Росії, пам’ятаючи про долю Ходорковського. На даний момент збігаються тільки тактичні плани РФ і олігархів, для яких федералізація – це можливість залишитися князьками у своїх вотчинах».

Дмитро Тимчук песимістично оцінює перспективи зустрічі в Женеві 18 квітня: «Для Росії головне – розкол України і виведення Південного Сходу зі складу нашої країни. При цьому вона навряд чи готова включати цей регіон до складу РФ. Зустріч у Женеві 18 квітня навряд чи принесе ті результати, яких хочуть Україна і Захід. Україні потрібно діяти негайно, тому що тероризм розповзається по Україні. При цьому Росія каже, що готова йти на переговори тільки у разі незастосування силових дій на Сході України. Тому Росія, швидше за все, зірве переговори».

Дмитро Тимчук – керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «Інформаційний опір», військовий експерт.

Фото: dyvys.in

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]