Андрій Єрмолаєв: внаслідок кризових подій в Україні існує небезпека виникнення техногенних катастроф

Київ, 22 квітня 2014 року – Директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв та інші аналітики Інституту представили на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі аналітичну роботу, присвячену можливості виникнення техногенних катастроф у зв’язку із посиленням тероризму на фоні кризових подій в Україні.

Андрій Єрмолаєв нагадав, що Україна переживає чергову фазу революційної кризи, в результаті чого у регіонах зникає керованість. «На цьому фоні ми маємо пам’ятати, що Україна – це високоіндустріалізована держава з тисячами об’єктів, кожен з яких має складне технічне структурування», – зазначив він. За словами директора «Нової України», безперебійність роботи таких об’єктів є критично важливою. Надзвичайні події на техногенно небезпечних об’єктах можуть нести загрозу життю тисяч людей. Сюди відносяться і шахти, і інфраструктура із водопостачання, і хімічна промисловість і численні інші об’єкти. А в регіонах, де зараз є серйозна громадянська напруга, таких об’єктів сотні.

«Маємо визнати, що нинішня влада робить все можливе для того,щоб убезпечити ці об’єкти», – зазначив експерт. Але при цьому, на його думку, необхідно звернути увагу і влади, і учасників громадянського конфлікту, що ми живемо в країні, де кожен необережний крок, необдумана дія може нести в собі значні загрози як для регіону, так і для території України в цілому. Директор «Нової України» повідомив, що відповідне дослідження Інститут провів спільно із Національним інститутом стратегічних досліджень при Президенті України та Інститутом телекомунікацій та інформаційного простору НАН.

Експерт «Нової України» Вячеслав Потапенко зазначив, що кількість жертв внаслідок техногенних катастроф може перевищити ті, які можуть бути спричинені військовими діями. На думку експертів, питання техногенної безпеки повинне бути включено до порядку денного переговорів між сторонами конфлікту.

Доктор технічних наук, еколог Євген Яковлєв повідомив, що в таких регіонах як Донбас щільність техногенних об’єктів надзвичайно висока. Він висловив упевненість в тому, що сьогодні необхідно створити спеціальні експертно-аналітичні групи, щоб можна була відпрацьовувати сценарії та оцінювати ризики.

Експерт Сергій Кондратов зі свого боку зазначив, що рівень терористичних загроз по відношенню до небезпечних об’єктів підвищується, хоча в останні роки в Україні в цій галузі було зроблено дуже багато.

Директор Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна» Андрій Єрмолаєв підсумував, що безперебійна і надійна робота небезпечних об’єктів насьогодні надзвичайно важлива, і як центральна, так і місцева влада повинні приділити особливу увагу цьому питанню.

Андрій Єрмолаєв – директор інституту стратегічних досліджень «Нова Україна».
В’ячеслав Потапенко, Сергій Кондратов, Євген Яковлєв – експерти Інституту стратегічних досліджень «Нова Україна».

Photo: dyvys.in

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]