ОБСЄ: Закликаємо усі сторони до демілітарізації Широкиного

WATCH IN ENGLISH

Київ, 16 квітня 2015 року – Відносне зменшення бойових дій у Широкиному протягом останніх днів дає можливість для поступової демілітарізації цього регіону. Завдяки крихкому перемир’ю деякі сім’ї вимушених переселенців повернулися до селища, щоб перевірити стан своїх домівок. Проте досі залишається небезпека мирному життю у селищі через велику кількість снарядів, що не вибухнули. Також мешканці страждають від гострої нестачі питної води, їжі та ліків. “Жителі селища розповіли нам, що іноді їм доводилось пити дощову воду”, – сказав речник Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Водночас складна гуманітарна ситуація спостерігається у багатьох інших населених пунктах на сході України. “У Ровеньках та Новодар’ївці недостатньо продуктів харчування та ліків. Мешканці населених пунктах вимушені продавати свої речі та одяг для того, щоб купити їжу”, – сказав речник місії ОБСЄ. Також Майкл Боцюрків наголосив, що багато жителів не можуть отримати соціальну допомогу від держави через бойові дії.

Міжнародні спостерігачі зафіксували ряд порушень перемир’я, насамперед, у районі Донецького аеропорту: Авдіївці, Пісках і Спартаку. За словами Майкла Боцюрківа, кількість вибухів та пострілів у цьому районі перевищує декілька сотень: “Лише учора спостерігачі зафіксували понад 500 пострілів із зенітних комплексів, важких кулеметів, мінометів, стрілецької зброї та танків”.

Боцюрків також надав останню інформацію ООН, що у результаті військового конфлікту на сході України за рік загинуло 6108 людей та понад 1,2 мільйона осіб були вимушені покинути свої домівки. Із цієї кількості 636000 людей переїхали до Росії й ще біля 80000 до Білорусі.

Відповідаючи на питання преси щодо звинувачень місії ОБСЄ у шпигунстві на користь проросійських бойовиків, пан Боцюрків наголосив, що кожен член місії проходить інтенсивне тренування у Відні та Києві перед тим як бути допущенним до виконання обов’язків. “Наші робітники місії чітко усвідомлюють, що представлють міжнародну організацію, а не свої країни,” – завершив Майкл Боцюрків.